Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η σφαγή της “Βαστίλλης”: Εκατόμβη νεκρών και τραυματιών στο μακελειό της Νίκαιας

Η σφαγή της “Βαστίλλης”: Εκατόμβη νεκρών και τραυματιών στο μακελειό της Νίκαιας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν έχει προηγούμενο το πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα αργά το βράδυ στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής κάνει λόγο για τουλάχιστον 84 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους είναι μικρά παιδιά και πάνω από 150 τραυματίες που πολλούς εξ’ αυτών σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Το μακελειό συνέβη όταν ένα φορτηγό αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την «Ημέρα της Βαστίλης».

Το φρικτό μακελειό έλαβε χώρα μόλις μία εβδομάδα μετά το τέλος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ενώ είχαν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία.

Το συμβάν έλαβε χώρα στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν το χώρο, ενώ κινητοποιήθηκε και ο στρατός καθώς η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι.

Οι επίσημες αρχές χειρίζονται ήδη την υπόθεση ως τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τρομοκρατία.

Ο ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, όταν μετά την τρελή πορεία του κατέβηκε από τη νταλίκα και άρχισε να πυροβολεί στο πλήθος, ενώ τυχόν άλλοι συνεργοί του διαφεύγουν.

Αμέσως μετά το χτύπημα, τα γαλλικά ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν τις πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέσα στο φορτηγό που σκόρπισε τον θάνατο εντοπίστηκαν έγγραφα με το όνομα ενός 31χρονου Γάλλου πολίτη τυνησιακής καταγωγής.
Γάλλος πολίτης τυνησιακής καταγωγής

“Η ταυτοποίηση του οδηγού του φορτηγού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη” διευκρίνισε αυτή η αστυνομική πηγή περί τις 03:30 (04:20 ώρα Ελλάδας).

Στα έγγραφα που βρέθηκαν κατονομάζεται ένας άνδρας 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για ποινικά ζητήματα, δεν ήταν ωστόσο ύποπτος για τρομοκρατία.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο πως η Νίκαια ήταν μια πόλη που παρακολουθούσαν στενά καθώς πολλοί Γάλλοι πολίτες είχαν φύγει από την πόλη αυτή για να βρεθούν στη Συρία και να ενταχθούν στον τζιχαντιστικό στρατό.

Από τη δική του μεριά, ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Νίκαιας ανέφερε πως μέσα στο φορτηγό υπήρχαν “βαριά όπλα”. “Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στο όχημα” και μάλιστα “βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα”, είπε ο Εστροζί μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο της Νίκαιας, μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών δεν βρίσκεται, για την ώρα, κάποιος Έλληνας. Ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ επιβεβαίωσε ότι 84 άνθρωποι είναι νεκροί, ενώ 18 άλλοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε έκτακτο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες. “Η Γαλλία πονάει από αυτή τη νέα τραγωδία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και αρκετά παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ θα τεθεί υπό κράτηση για σεξουαλικές επιθέσεις

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr