Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ και Ευρώπη απειλούν την Τουρκία: Τέλος η ΕΕ και έξοδος από το ΝΑΤΟ

ΗΠΑ και Ευρώπη απειλούν την Τουρκία: Τέλος η ΕΕ και έξοδος από το ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αποφασισμένες να απομονώσουν πλήρως την Τουρκία φέρονται ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που ο Ερντογάν υλοποιήσει την εξαγγελία του και υιοθετήσει την θανατική ποινή για τους πραξικοπηματίες.

Στην ανακοίνωση της συνόδου των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τον υπουργικό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι, οι υπουργοί καταδίκασαν απερίφραστα το πραξικόπημα της Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα τόνισαν την ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιώματων και ιδιαίτερα το Πρωτόκολλο 13 που σχετίζεται με την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, η Φεντερίκα Μοργκερίνι τόνισε την ανησυχία της «για την βαρύτητα και τον κίνδυνο» που φέρνει στο προσκήνιο το Τουρκικό πραξικόπημα στη σταθερότητα της περιοχής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε πως αποφασίστηκε η σύσταση προς την Τουρκία για συμμόρφωση με το Κοινοτικό Κεκτημένο με ζητήματα όπως διαχώριση εξουσιών. Παράλληλα όμως, εξέφρασε την ανησυχία της για τον «αυξανόμενο αριθμό συλλήψεων και θυμάτων στην Κωνσταντινούπολη», κάτι που για την Ιταλίδα Επίτροπο επηρεάζει άμεσα την επιστροφή στην κανονικότητα και σταθερότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Φεντερίκα Μοργκερίνι αναφερόμενη στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας τόνισε πως «ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη για μια στρατηγική και ολοκληρωμένη επανεξέταση της κατάστασης στο μέλλον» και έπειτα συμπλήρωσε πως «έχω επαναλάβει πως η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν η προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι κάτι που τους ενδιαφέρει».

Νωρίτερα η Φεντερίκα Μοργκερίνι, είχε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνταγματική νομιμότητα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Εμείς πρώτοι στη διάρκεια της τραγικής νύχτας που δηλώσαμε την ανάγκη προστασίας των νόμιμων δομών στην Τουρκία» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή της σε διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

«Η νομιμότητα πρέπει να προστατευτεί στην Τουρκία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε βήματα που θα απομακρύνουν τη χώρα από αυτό» πρόσθεσε η κ. Μογκερίνι.

Κάθετη ήταν σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την θανατική ποινή στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατό μια χώρα με τη θανατική ποινή να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», συμπληρώνοντας επίσης πως καθώς η Τουρκία ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο (στο οποίο μετέχουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο της ΕΕ) είναι υποχρεωμένη βάση συμβάσεων να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή κάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr