Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόμβα Hurriyet: Η ΜΙΤ στην Τουρκία γνώριζε για το πραξικόπημα

Βόμβα Hurriyet: Η ΜΙΤ στην Τουρκία γνώριζε για το πραξικόπημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μία εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη προχωρά η εφημερίδα Hurriyet στην Τουρκία για το παρασκήνιο του πραξικοπήματος της Παρασκευής και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας (ΜΙΤ).

Δεδομένου ότι η κατάσταση στην Τουρκία παραπέμπει περισσότερο σε προπαγανδιστικά παιχνίδια κατασκόπων και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι αληθεύει και τι αποτελεί προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογάν ή των κεμαλικών μεταφέρουμε την είδηση με πάσα επιφύλαξη.

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας οι μυστικές υπηρεσίες στην Τουρκία είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες για το επικείμενο πραξικόπημα λίγες ώρες πριν βγει ο στρατός στους δρόμους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει πως είχε προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για επικείμενο πραξικόπημα περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί.

Μπαράζ επαφών πριν το “πραξικόπημα”

Σύμφωνα με τη Hurriyet, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5.30 μ.μ., ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη συνέχεια, ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ.

Στις 6.30 μ.μ., μετά την εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις, ενώ απαγορεύτηκαν οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς.

Παράλληλα, δόθηκε ανάλογη εντολή και στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Επισπεύσθηκε το πραξικόπημα

Η διαρροή των πληροφοριών για τα σχέδια των στασιαστών να κάνουν πραξικόπημα οδήγησε τους τελευταίους να αλλάξουν το σχέδιό τους και να το επισπεύσουν. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η έναρξη του πραξικοπήματος να γίνει νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα.

Εφόσον ευσταθούν τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, προκύπτει ένα βασικό ερώτημα: Γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να μην είχε ενημερωθεί για το θέμα, δεν έπραξε κάτι άμεσα ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr