Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Πούτιν τερματίζει την συνεργασία με τις ΗΠΑ για πυρηνικά και ενέργεια

O Πούτιν τερματίζει την συνεργασία με τις ΗΠΑ για πυρηνικά και ενέργεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη την αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας που είχε συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας που αφορά τα πυρηνικά και την ενέργεια.

Η κυβέρνηση παράλληλα τόνισε με ανακοίνωση της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, ότι τερματίστηκε μια συμφωνία μεταξύ της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom και του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στην εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για την μετατροπή ρωσικών ερευνητικών αντιδραστήρων από υψηλού βαθμού σε χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού ουρανίου.

Αυτή είναι η δεύτερη ενέργεια άρσης συνεργασίας με τις ΗΠΑ από τη Ρωσική κυβέρνηση. Τη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αναστολή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ σχετικά με την καταστροφή οπλικού πλουτωνίου.

Γιατί σταματά η συνεργασία

Η διμερής αυτή συμφωνία, που υπεγράφη το 2000 και τέθηκε σε ισχύ το 2010, αναστέλλεται εξαιτίας «της ανάδειξης μιας απειλής στη στρατηγική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», όπως αναφερόταν στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Η Ρωσία μάλιστα κάλεσε τις ΗΠΑ να ματαιώσουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να πληρώσουν αποζημιώσεις για την ζημία που αυτά τα εμπορικά και οικονομικά μέτρα έχουν προκαλέσει στη ρωσική Ομοσπονδία.

Επίσης η Μόσχα απαίτησε από την Ουάσιγκτον να περιορίσει την στρατιωτική παρουσία της σε χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2000, εννοώντας τις 7 χώρες που εντάχθηκαν το 2004 (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) αλλά και την Αλβανία και την Κροατία που εντάχθηκαν το 2009.Γ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr