Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκική Κόλαση: Βασανίζουν και βιάζουν κρατούμενους για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Τουρκική Κόλαση: Βασανίζουν και βιάζουν κρατούμενους για συμμετοχή στο πραξικόπημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Βασανιστήρια και σεξουαλικές κακοποιήσεις κρατούμενων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περίπου τρεις μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και έπειτα από τις επισήμως 35.000 συλλήψεις υπόπτων για την επιχείρηση ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) εξέδωσε πόρισμα-κόλαφο για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με την έκθεση η κυβέρνηση έχει δώσει «λευκή επιταγή» στις δυνάμεις ασφαλείας για τη σωματική κακοποίηση των κρατουμένων, με την πρόφαση της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εξακολουθεί να ισχύει μετά την 15η Ιουλίου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει στην έκθεση με τίτλο «Λευκή επιταγή – η αναστολή των διασφαλίσεων κατά των βασανιστηρίων στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα» πως οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, με σκοπό την δημιουργία κλίματος τρόμου.

Μάλιστα, αναφέρει πως τουλάχιστον 13 υποθέσεις βασανισμού έχουν καταγραφεί από συνομιλίες δικηγόρων, ακτιβιστών, πρώην κρατουμένων και άλλων προσώπων με την οργάνωση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Σε μία από τις περιπτώσεις, ένας αστυνομικός απείλησε κρατούμενο λέγοντάς του:

«Εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κανείς δεν θα ενδιαφερθεί αν σε σκοτώσω. Θα πω απλώς ότι σε πυροβόλησα ενώ προσπάθησες να δραπετεύσεις».

Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος ενός έγκλειστου δήλωσε στο HRW ότι αστυνομικοί απείλησαν να βιάσουν τον πελάτη του με ένα γκλομπ, προειδοποιώντας τον ότι μέσα σε ένα μήνα θα είχε πεθάνει.

Όπως επισημαίνουν διεθνή δίκτυα, υπό το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να θέσει υπό κράτηση επί 30 ημέρες οποιονδήποτε θεωρείται ύποπτος χωρίς δικαστική αναθεώρηση, ενώ πριν το πραξικόπημα το όριο ήταν τέσσερις ημέρες.

Οι κρατούμενοι δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο για τις πέντε πρώτες ημέρες, ενώ παράλληλα απειλούνται και οι συγγενείς τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Άγκυρα θα απαντήσει στην έκθεση της HRW, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται τις καταγγελίες.

Ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Χιου Γουίλιαμσον, δήλωσε πως «με την αναστολή των διασφαλίσεων κατά των βασανιστηρίων, η τουρκική κυβέρνηση γράφει λευκή επιταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να βασανίσουν και να κακοποιήσουν τους κρατούμενους κατά το δοκούν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κολωνός – Απόφαση: Ο Ηλίας Μίχος ένοχος για βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr