Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι και Αμερικανοί σκότωσαν τον “Δρ. Θάνατο” της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Κούρδοι και Αμερικανοί σκότωσαν τον “Δρ. Θάνατο” της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία των Κούρδων του βόρειου Ιράκ και ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ σκότωσαν ύστερα από κοινή τους επιχείριση τον εμίρη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) Τάχα Μοχάμεντ Αλ Ομπαΐντι, γνωστό κι ως Δρ. Μοαγουίγια.

Ο δρ. εμίρης εξολοθρεύτηκε ενώ βρισκόταν στην πόλη Χαουίτζα, νοτιοδυτικά της επαρχίας του Κιρκούκ στο Ιράκ, την περασμένη Πέμπτη αλλά η ανακοίνωση του φόνου του επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα.

“Ο Αλ Ομπαΐντι ήταν ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας [των τζιχαντιστών] στην επαρχία του Κιρκούκ και υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων πολιτών στην επαρχία του Κιρκούκ. Συμμετείχε στο μαρτύριο τεσσάρων Πεσμεργκά τον Ιανουάριο του 2015 και έπαιξε κεντρικό ρόλο στο να βλάψει γυναίκες Κούρδισσες Γιαζίντι στη Χαουίτζα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ιρακινού Κουρδιστάν, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία των Κούρδων του Ιράκ και ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ συνεργάζονται από τον Αύγουστο του 2014 με στόχο να εξουδετερωθούν οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Κοινές επιχειρήσεις άρχισαν να πραγματοποιούν από το 2015.

Οι Κούρδοι του Ιράκ, με το εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών τους, παρέχουν πληροφορίες στον Διεθνή Συνασπισμό για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές, με στόχους τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πολλοί υψηλόβαθμοι τζιχαντιστές στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν από συμμαχικά αεροπλάνα αφού πρώτα τους εντόπισαν και τους στοχοποίησαν οι Κούρδοι.

Στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, στην Ερμπίλ, υπάρχει κοινός θάλαμος επιχειρήσεων Κούρδων και δυτικών συμμάχων. Όλες οι επιχειρήσεις συντονίζονται από εκεί.

Οι Κούρδοι έχουν ένα μεγάλο δίκτυο πληροφοριοδοτών που το είχαν δημιουργήσει πριν ακόμα ξεκινήσει το Ισλαμικό Κράτος το 2014 τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το κουρδικό κατασκοπευτικό δίκτυο είχε στηθεί για να γνωρίζει η Ερμπίλ τις κινήσεις εξτρεμιστικών αραβικών ενόπλων ομάδων, οι οποίες πάντοτε είχαν στόχο και τους Κούρδους.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος το δίκτυο υπήρχε ήδη και τέθηκε στις υπηρεσίες του Διεθνούς Συνασπισμού.

Οι Κούρδοι είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν με τους Αμερικανούς ενάντια στους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Τον Μάρτιο του 2003 οι Κούρδοι Πεσμεργκά σε συντονισμό με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν έναν μεγάλο αριθμό ηγετών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ανσάρ Αλ Ισλάμ στη Χαλάμπτζα και κατέστρεψαν από κοινού το εμιράτο τους.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014, τα εναπομείναντα μέλη της Ανσάρ Αλ Ισλάμ εντάχθηκαν στο ISIS.

Η Ανσάρ Αλ Ισλάμ ήταν μια κουρδική τζιχαντιστική οργάνωση που δρούσε στο Ιράκ και τη Συρία.

Ιδρύθηκε στο ιρακινό Κουρδιστάν το 2001 ως μια σαλαφιστική εξτρεμιστική οργάνωση και επέβαλλε την αυστηρή τήρηση της Σαρία σε χωριά που κατέλαβε γύρω από τη Μπιγιάρα στα βορειοανατολικά της Χαλάμπτζα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Μετά την εισβολή των Αμερικανών το 2003 στο Ιράκ η Ανσάρ Αλ Ισλάμ πολέμησε εναντίον τους.

Στις 29 Αυγούστου του 2014 50 ηγέτες της Ανσάρ Αλ Ισλάμ με κοινή τους ανακοίνωση δήλωσαν ότι εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος διαλύοντας παράλληλα την Ανσάρ Αλ Ισλάμ.

Ένας μικρός αριθμός μελών της οργάνωσης αρνήθηκε την ενσωμάτωση στο Ισλαμικό Κράτος και συνέχισαν να υπάρχουν ως Ανσάρ Αλ Ισλάμ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χανίγιε: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα»

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr