Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

149 Τούρκοι αξιωματικοί φυγάδες – 40 ζητάνε άσυλο στη Γερμανία – Ο Ερντογάν έκανε το πραξικόπημα;

149 Τούρκοι αξιωματικοί φυγάδες – 40 ζητάνε άσυλο στη Γερμανία – Ο Ερντογάν έκανε το πραξικόπημα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι 149 Τούρκοι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και 7 στρατηγοί, εξακολουθούν να διαφεύγουν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

“Ένας δόκιμος στρατιωτικής σχολής, 21 υπαξιωματικοί, 120 αξιωματικοί και επτά στρατηγοί είναι φυγάδες”, απάντησε ο Ισίκ σε ερώτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλί Γιγίτ.

Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει στις 27 Ιουλίου ότι 8.651 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων δοκίμων και κληρωτών, συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2016 ο Φικρί Ισίκ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η κυβέρνηση έδιωξε από τον στρατό συνολικά 22.085 μέλη του, μεταξύ των οποίων και στρατηγούς, με την κατηγορία ότι είναι “γκιουλενιστές”.

Σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα, περίπου 40 υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις γερμανικές Αρχές φοβούμενοι ότι θα διωχθούν στην Τουρκία.

Ποιος έκανε το πραξικόπημα;

Σε μια αναφορά της INTCEN, της υπηρεσίας πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17 Ιανουαρίου 2017 από την εφημερίδα The Times, αναφέρεται ότι αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγόρησαν από την πρώτη στιγμή τον εξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, φαίνεται ότι η απόπειρα του πραξικοπήματος έγινε από αντιπάλους του Ερντογάν για να προλάβουν την επικείμενη εκκαθάριση που σχεδίαζε ο Τούρκος Πρόεδρος με θύματα τους αντιφρονούντες.

“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να σχεδίαζε μαζικές εκκαθαρίσεις στο τουρκικό στράτευμα καιρό πριν από την απόπειρα του πραξικοπήματος. Τουρκικοί στρατιωτικοί κύκλοι το πληροφορήθηκαν μόλις λίγες ημέρες πριν από τη 15η Ιουλίου. Φοβήθηκαν ότι οι ίδιοι επρόκειτο να βρεθούν στο στόχαστρο, και γι’ αυτό, σε μια προσπάθεια δηλαδή να προλάβουν-αιφνιδιάσουν τον «αντίπαλο» Ερντογάν, έσπευσαν να προχωρήσουν στο πραξικόπημα”.

Η ιστοσελίδα Aldrimer.no σε δημοσίευμά της στις 25 Ιανουαρίου 2017 έγραψε ότι πηγές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι το πραξικόπημα σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Αν και οι ίδιες πηγές παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν γραπτά ΝΑΤΟϊκά κείμενα που να υποστηρίζουν αυτή τη θέση, πρόκειται για κυρίαρχη και σαφής εκτίμηση μέσα στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο vocaleurope.com ένας πρώην Τούρκος αξιωματικός που υπηρέτησε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά αποστρατεύθηκε και ανακλήθηκε στην Τουρκία στα πλαίσια των ερευνών γύρω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το πραξικόπημα δεν είχε ποτέ στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση αλλά να εξυπηρετήσει ως αφορμή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξοντώσει τους αντιπάλους του και οι υπερεθνικιστές να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον στρατό για να εφαρμόσουν την “ευρασιατική ατζέντα” της χώρας.

Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία 89.775 άνθρωποι κρατούνται δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και ακόμα 43.885 έχουν επίσημα προφυλακιστεί.

Όλοι αυτοί κατηγορούνται ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα ή με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία – «Αποδίδει» ο κατευνασμός Μητσοτάκη

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr