Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι χάκερς “χτύπησαν” 45.000 φορές σε 74 χώρες παγκοσμίως τις τελευταίες 12 ώρες

Οι χάκερς “χτύπησαν” 45.000 φορές σε 74 χώρες παγκοσμίως τις τελευταίες 12 ώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως η ημέρα των κυβερνοεπιθέσεων θα μείνει στην ιστορία η 12η Μαϊου 2017, καθώς τις τελευταίες 12 ώρες οι χάκερς έχουν χτυπήσει πάνω από 45.000 φορές, σε 74 χώρες παγκοσμίως!

Οι χώρες που υπέστησαν τα περισσότερα πλήγματα είναι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ταϊβάν, ενώ στόχοι είναι επιχειρήσεις αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το κακόβουλο λογισμικό είναι το «WannaCry» ή «WannaCry 2»

Το κακόβουλο λογισμικό είναι το «WannaCry» ή «WannaCry 2» (κυριολεκτικά…), με τους επιτήδειους να ζητούν λύτρα προκειμένου να απελευθερώσουν τη λειτουργεία των συστημάτων.

Τα εν λόγω προγράμματα επιτίθενται σε υπολογιστές και ζητάνε πληρωμή σε Bitcoin, για να ξεμπλοκάρουν τον υπολογιστή.
Ενδεικτικά, στη Βρετανία, στο στόχαστρο των δραστών βρέθηκαν αρκετά νοσοκομεία σε ολόκληρη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολλά από τα συστήματα των βρετανικών νοσοκομείων υπολειτουργούν και έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ δεν μπορούν να δεχθούν κλήσεις, με την Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Βρετανίας να ανακοινώνει ότι αποκρίνεται σε επίθεση στον κυβερνοχώρο, η οποία όπως ανέφεραν νοσοκομεία στη χώρα, τα ανάγκασε να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς.

Ωστόσο, ηλεκτρονικές επιθέσεις έχουν γίνει μαζικά από προγράμματα ransomware και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εικόνες από οθόνες υπολογιστών που έχουν κλειδωθεί από γνωστό πρόγραμμα έχουν δημοσιοποιηθεί, ενώ καταγγελίες φτάνουν από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρωσία και Ουκρανία.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν οι επιθέσεις είναι συνδεδεμένες.

Ισπανία: Πολλές ισπανικές εταιρείες στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης

Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης σήμερα, έγινε γνωστό από τις ισπανικές Αρχές.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου “ransomware”, που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.

Σε ένα δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό:

«Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».

Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.

Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».

Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.

Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.

Βρετανία: Επίθεση στον κυβερνοχώρο επηρεάζει τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Η Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποκρινόταν σε επίθεση στον κυβερνοχώρο, η οποία όπως ανέφεραν νοσοκομεία στη χώρα τα ανάγκασε να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς.

«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του NHS [Εθνικού Συστήματος Υγείας] που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.

Νωρίτερα, τα βρετανικά νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι υποχρεώθηκαν να παραπέμψουν αλλού επείγοντα περιστατικά περιστατικά έπειτα από επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στον κυβερνοχώρο σε εθνικό επίπεδο.

«Έπειτα από μια φερόμενη ως εθνική επίθεση στον κυβερνοχώρο λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι δυνατό προκειμένου να προστατεύσουμε τα τοπικά συστήματα και τις υπηρεσίες του NHS», ανέφερε το NHS του Μερσισάιντ στη βόρεια Αγγλία σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

Βρετανία: Οι Εργατικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την κυβερνοεπίθεση εναντίον του εθνικού συστήματος υγείας – Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, πρόκειται για έναν ιό τύπου “ransomware”

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πως χάκερ κατάφεραν να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση με ιό τύπου ‘ransomware’ εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας σήμερα (NHS).

«Το περιστατικό υπογραμμίζει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων εντός του σύγχρονου συστήματος υγείας και επισημαίνει ότι η ανάγκη εφαρμογής μέτρων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των κυβερνητικών σχεδιασμών» επισήμανε ο υπουργός Υγείας της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών Τζόναθαν Άσγουορθ.

«Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι σαφής σχετικά με το τι συνέβη και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να μειωθεί η απειλή απέναντι στους ασθενείς» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η περαιτέρω χρηματοδότηση του NHS αποτελεί σημαντικό μέρος της εκστρατείας των Εργατικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα.

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία προειδοποιήθηκαν ότι απειλούνται από το κακόβουλο λογισμικό ‘ransomware’ το οποίο κλειδώνει τους υπολογιστές και ζητά λύτρα προκειμένου να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση στον χρήστη, σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ισπανία: Τα αμαρτωλά «Καθαρά Χέρια» που κατηγορούν τη σύζυγο του Σάντσεθ

Βενετία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στην πόλη για τους τουρίστες – Αντιδρούν οι κάτοικοι

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr