Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υποκρισία δίχως τέλος: Πήγε ο Γκράντι του ΟΗΕ στην εμπόλεμη ζώνη Λιβύη και ανακάλυψε τη φρίκη των προσφύγων

Υποκρισία δίχως τέλος: Πήγε ο Γκράντι του ΟΗΕ στην εμπόλεμη ζώνη Λιβύη και ανακάλυψε τη φρίκη των προσφύγων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι χαρακτήρισε την Κυριακή «φριχτές» τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην εμπόλεμη Λιβύη και ζήτησε την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται εκεί.

Προφανώς ο Γκράντι περίμενε να συναντήσει πεντάστερες συνθήκες σε μια χώρα που μαστίζεται από τον εμφύλιο εδώ και επτά χρόνια. Γνωστή η υποκρισία του ΟΗΕ και των “ανθρωπιστών” αξιωματούχων του.

Ο Γκράντι πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από τις αρχές του 2016 οπότε ανέλαβε την θέση του επικεφαλής της UNHCR.

«Ελπίζω πρώτα απ’ όλα οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες να φύγουν από αυτά τα κέντρα κράτησης», δήλωσε ο Γκράντι μιλώντας στους δημοσιογράφους, αφού επισκέφθηκε ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη.

Επεσήμανε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των αρχών της Λιβύης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν «άλλες λύσεις» για τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία ή η Σομαλία. Παρέλειψε όμως να πει και ποιες είναι αυτές οι λύσεις.

Χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν διασωθεί ή συλληφθεί στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη κρατούνται σε καραντίνα σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η κατάσταση στα κέντρα αυτά είναι «φριχτή», τόνισε ο Γκράντι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP από την Τυνησία.

Δήλωσε «σοκαρισμένος» και περιέγραψε συνθήκες διαβίωσης «αποτροπιαστικές από υγειονομικής άποψης», με «ανθρώπους να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο».

Ο Γκράντι υπογράμμισε ωστόσο ότι συνάντησε πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης υπό τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, οι οποίοι υπογράμμισαν την επιθυμία τους να συνεργαστούν για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή του από τη Γενεύη η UNHCR ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει πετύχει την απελευθέρωση περισσότερων από 800 ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

Σε αυτές τις συνθήκες, «ακόμη και σε μια δύσκολη πολιτική και στρατιωτική κατάσταση», «πρέπει να βοηθήσουμε τη Λιβύη όσο περισσότερο γίνεται», τόνισε ο Γκράντι.

Από την αρχή του 2017 περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου, αύξηση μεγαλύτερη του 30% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα τουλάχιστον 1.244 άνθρωποι έχουν πνιγεί στα ανοικτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Περισσότεροι από 51.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αγνοούνται σε όλη την Ευρώπη

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr