Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξελίξεις στο Κυπριακό – Αναστασιάδης: Δεν θέλουμε τουρκικό στρατό να μας “προστατεύει”

Εξελίξεις στο Κυπριακό – Αναστασιάδης: Δεν θέλουμε τουρκικό στρατό να μας “προστατεύει”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Λύπη για ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η στασιμότητα που παρατηρείται είναι ως αποτέλεσμα «όχι της δικής μας έλλειψης βούλησης αλλά δυστυχώς αξιώσεων που δεν εξυπηρετούν καθόλου είτε τους Ελληνοκύπριους είτε τους Τουρκοκύπριους».

Σε εκτός κειμένου αναφορές στο Κυπριακό, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία 2017 – 2022, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν είναι αρκετό να λέμε ότι θέλουμε λύση, δεν είναι αρκετό να λέμε ότι σεβόμαστε τις ανησυχίες κάποιων, είναι ώρα να το αποδείξουμε».

«Είναι με λύπη μου που αντιμετωπίζω ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο, μια στασιμότητα που παρατηρείται σαν αποτέλεσμα όχι της δικής μας έλλειψης βούλησης, αλλά δυστυχώς αξιώσεων που δεν εξυπηρετούν καθόλου είτε τους Ελληνοκύπριους είτε τους Τουρκοκύπριους», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που συζητούμε πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε συνθήκες συνδημιουργίας μεταξύ των νέων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πίσω από το μυαλό μας, να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τρίτων ή μιας τρίτης χώρας».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έχουμε δώσει δείγματα γραφής πόσο σεβόμαστε και πόσο πραγματικά θέλουμε τη λύση και θέλω να πιστεύω ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα αποδώσουν, θα αποδώσουν εκείνο το οποίο επιζητούμε ένα διάλογο ουσίας».

Σημείωσε ότι «προσπαθούμε με κάθε τρόπο μέσα από τον διάλογο, κρατώντας με κάθε τρόπο εκείνα τα οποία πρέπει να διακρίνουν κάθε διαπραγμάτευση, δηλαδή την αρχή της αξιοπρέπειας, την αρχή του αλληλοσεβασμού, την έγνοια που πρέπει να έχουμε, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους άλλους».

Προσπαθούμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «να ξεπεράσουμε προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν, να ξεπεράσουμε την δυσπιστία αλλά αυτά δεν είναι μόνο έργο της μιας πλευράς, πρέπει να είναι, και για να έχει επιτυχία, έργο και της άλλης πλευράς».

Να φύγει ο κατοχικός στρατός

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε για δύο χρόνια τώρα, αλλά και 43 προηγουμένως, εξαντλήσει το διάλογο που άπτεται των τεσσάρων θεμάτων του κυπριακού προβλήματος και έφτασε η ώρα να δούμε το άλλο, της απαλλαγής της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα».

Έφτασε, όπως είπε, η ώρα «της απαλλαγής μιας ευρωπαϊκής χώρας από συνθήκες ξένες προς τα σύγχρονα δεδομένα, να καταργηθούν οι αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων» ενώ διερωτήθηκε «γιατί χρειάζονται εγγύηση οι Κύπριοι, γιατί χρειάζονται τάχα παρουσία κατοχικού στρατού, για να μας προστατεύσει από ξένες δυνάμεις ή από την επιβουλή ξένων».

«Από ποιους να μας προστατέψει, από τους γείτονες μας με τους οποίους έχουμε άριστες σχέσεις, από τους Αιγύπτιους, τους Ισραηλινούς, τους Ιορδανούς, τους Παλαιστίνιους από ποιους επιτέλους για να χρειαζόμαστε την παρουσία στρατού», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έθεσε και το ερώτημα «γιατί πρέπει να ζούμε κάτω από την απειλή του ενός για να νιώθουμε τάχα ασφαλείς, γιατί δεν πρέπει επιτέλους να επικεντρώσουμε την προσοχή πώς μπορεί, υλοποιώντας πολιτικές, να δώσουμε την ευκαιρία έτσι ώστε ο λαός μας, ολόκληρος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούμε ειρηνικά να συμβιώσουμε αλλά και να συνδημιουργήσουμε».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε, επίσης, γιατί «να μην έχουμε τη βεβαιότητα που η σταθερότητα της ειρήνης προσφέρει έτσι ώστε επιτέλους, ιδιαίτερα εσείς οι νέοι, γιατί είστε εσείς το μέλλον, εμείς σιγά – σιγά αποσυρόμαστε, να έχετε το αίσθημα της ασφάλειας και αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις, στην δημιουργία δουλειάς, στην δημιουργία προοπτικής για το μέλλον».

Είπε πως θέλει να πιστεύει «ότι αυτό που για 43 τόσα χρόνια η εκάστοτε ηγεσία της δικής μας πλευράς, της δικής μας κοινότητας, με τόσο πάθος προσπάθησε να δημιουργήσει, δηλαδή επιτέλους να εξευρεθεί μια μόνιμη διαρκής λύση που θα επιτρέπει την επανένωση της πατρίδας μας αλλά και την απαλλαγή της από την κατοχή, θα γίνει και κομμάτι της άλλης πλευράς».

«Ένα είναι το όραμά μου, και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας, και πιστεύω πρέπει να είναι και δικό σας όραμα, να δημιουργήσουμε μια πατρίδα που να είναι απόλυτα σύγχρονη, απόλυτα εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά μια πατρίδα που να καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο μας», τόνισε.

Στα κατεχόμενα την Πέμπτη ο Τσαβούσογλου

Παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει την προσεχή Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στην Άγκυρα, θα συζητήσει τη διαδικασία για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι είναι έτοιμοι να πάνε στη Γενεύη στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και του εγγράφου της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές του την Τρίτη με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η διαδικασία επιταχύνθηκε έπειτα από την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και πως στόχος είναι μια μόνιμη λύση.

“Αργότερα η διαδικασία συνεχίστηκε στη Γενεύη. Διανύθηκε σημαντική απόσταση στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια αλλά υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Τον τελευταίο καιρό η ελληνοκυπριακή πλευρά, ειδικά τους τελευταίους 3-4 μήνες κωλυσιεργεί αλλά βλέπουμε ότι έχει μια αντίληψη να μην τελειώσει η διαδικασία, να επιμηκυνθεί και ας πάει όσο πάει”, υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι αλλά ένας από αυτούς είναι και οι εκλογές του Φεβρουαρίου.

“Αν και υπάρχει πολύς καιρός ακόμη μέχρι τις εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μπαίνουν από νωρίς σε προεκλογικό κλίμα”, είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά για “πολύ αρνητική στάση” -κατά τον ισχυρισμό του- που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε διακοπή.

“Εμείς σε κάποιο βαθμό τα ανεχθήκαμε αυτά. Ο Αναστασιάδης για να πάει σε πενταμερή στη Γενεύη άρχισε να θέτει όρους που είναι αντίθετοι με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και και το έγγραφο της 12ης Ιανουαρίου. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πάμε στη Γενεύη στο πλαίσιο των κειμένων που έχω πει πριν από λίγο”, ισχυρίστηκε.

Ο Έιντε δεν κρύβει τον φιλοτουρκισμό του

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, έχει ενημερώσει πλήρως τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες μετά και τις επαφές που είχε σε Αθήνα και Άγκυρα και παραμένει σε διαβούλευση με την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα περαιτέρω βήματα του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε πως ο κ. Έιντε είχε την Τρίτη μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση εφ` όλης της ύλης με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούγολου.

Πρόσθεσε πως “υπάρχει ανησυχία για την παρούσα κατάσταση” και πως “κανείς δεν θέλει να δει τις συνομιλίες να αποτύχουν”.

Ανέφερε επίσης πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ “είναι ενθαρρυμένος από την υποστήριξη που η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει στη διαδικασία και το ρόλο του ιδίου του Ειδικού Συμβούλου για διευκόλυνση των συνομιλιών”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιντίκ υπογράμμισε πως η διαδικασία των συνομιλιών παραμένει υπό την καθοδήγηση των ηγετών και πως εναπόκειται στους ίδιους να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Ταμασού Ησαΐας: «Το να εμμένεις, για να καλύψεις το αμάρτημά σου, γιατί τιτρώσκεται ο εγωισμός σου, δεν είναι λύση. Είναι συνταγή καταστροφής»

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία – «Αποδίδει» ο κατευνασμός Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr