Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι δεν δέχονται να φύγει ο κατοχικός στρατός από την Κύπρο – Ξεκάθαρος ο Τσαβούσογλου

Οι Τούρκοι δεν δέχονται να φύγει ο κατοχικός στρατός από την Κύπρο – Ξεκάθαρος ο Τσαβούσογλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη, σε ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο χωρίς τουρκικά στρατεύματα [κατοχής], ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απάντησε ότι αυτή δεν είναι μια απλή ερώτηση.

Δεν είναι, ανέφερε, σαν να υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα και πρόβλημα υπάρχει μόνο στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Τουρκία.

Η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς στο Σχέδιο Ανάν ήταν ξεκάθαρη και αυτή την προσέγγιση έχουν ακόμα, πρόσθεσε.

«Εάν λέτε μηδέν στρατός, μηδέν ασφάλεια, τότε δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Αλλά εάν λεχθεί ‘ελάτε συζητήσουμε πώς μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε με βάση τις σημερινές πραγματικότητες το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων’, αυτό μπορεί να γίνει σε μια πενταμερή Διάσκεψη. Να καθίσουμε να συζητήσουμε».

Η μη λύση εδώ, συνέχισε, δεν είναι λόγω της Τουρκίας και του τουρκικού [κατοχικού] στρατού, υποστηρίζοντας ότι λόγω του τουρκικού [κατοχικού] στρατού στην Κύπρο υπάρχει ειρήνη και ευμάρεια (sic).

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ποτέ στο παρελθόν, ούτε την περίοδο του σχεδίου Ανάν, είχε συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, πρώτη φορά η τουρκική και η τουρκικοκυπριακή πλευρά λένε ότι το συζητούν και βασικά άρχισαν να το συζητούν, κάνοντας αναφορά στη συνάντηση των τεχνικών ομάδων στο Μοντ Πελεράν.

Δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση “μηδενικός στρατός, μηδενικές εγγυήσεις”, ανέφερε και ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι χρειάζεται λογική και ρεαλιστική προσέγγιση, σημειώνοντας ότι έχει γίνει αμοιβαία αποδεκτή η αρχή ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη.

Με άλλα λόγια οι Τούρκοι θέλουν να διατηρήσουν στρατεύματά τους σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχυριζόμενοι ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός στο έδαφος μια “ενωμένης” Κύπρου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι… ειρηνευτική δύναμη.

Για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία το Κυπριακό είναι ζήτημα παράνομης εισβολής και παράνομης κατοχής.

Από την ημέρα που η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος και όπως φαίνεται επιθυμεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατεύματα σε αυτό παριστάνοντας την “εγγυήτρια” σε κράτος μέλος της Ε.Ε.

Υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε πάντα για την ίδια Τουρκία που προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει ευρωπαϊκές πόλεις κατά την περίοδο πριν το τουρκικό δημοψήφισμα, για μια χώρα που το καθεστώς της έχει φυλακίσει από τις 15 Ιουλίου 2016 περισσότερους από 50.000 αντιφρονούντες, για μια χώρα που αποδεδειγμένα υποστηρίζει τους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική.

Αυτή η “νευρική”, αντιδυτική και νεο-οθωμανική ισλαμιστική Τουρκία παριστάνει την “εγγυήτρια της ειρήνης” στην Κύπρο.

Ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο Κυπριακό με την παραμονή τουρκικού στρατού στο νησί, ενώ η ίδια η Ελλάδα απαιτώντας την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, δηλαδή του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων, εννοεί ότι θα αποσύρει και τα δικά της στρατεύματα από την Κύπρο.

Η επιμονή της Άγκυρας και της ψευδοκυβέρνησης στα Κατεχόμενα για παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία λύση στο Κυπριακό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον υπάρχει σχέδιο Β΄ της Τουρκίας σε περίπτωση μη αποτελέσματος σε μια νέα Γενεύη, στο Κυπριακό και στα θέματα Αιγαίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ανάγκη τις εγγυήσεις της Τουρκίας και το λένε και πως πρέπει να επαναξιολογηθούν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις με βάση και τις νέες απειλές που υπάρχουν γύρω από την Κύπρο.

Ποιες είναι οι νέες απειλές που υπάρχουν γύρω από την Κύπρο; Τα ψάρια της;

Η Τουρκία, συνέχισε, κάνει συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο και του Κυπριακού και των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα.

Υπενθύμισε τη συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα στο Πεκίνο, τη συνάντηση Ερντογάν – Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη [η οποία δεν έγινε, αλλά προφανώς δεν ξέρει τι λέει], ενώ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Υπάρχει ο μηχανισμός όπου συζητούνται θέματα στα οποία δεν συμφωνούν με την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου ώστε να αναζητηθεί λύση και ο ίδιος με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά αυτά τα συζητεί, κάποτε επισήμως και κάποτε ανεπισήμως, κάνοντας ανταλλαγή ιδεών για το τι μπορεί να γίνει, μιλώντας με ειλικρίνεια.

Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι διανύουν απόσταση σε όλα τα θέματα ή ότι ομονοούν, αλλά «η διπλωματία είναι ωφέλιμη μέχρι τέλους».

«Μπροστά μας υπάρχει ένα σχέδιο Α΄ και αυτό είναι η λύση στην Κύπρο. Εμείς όμως πάντα επικεντρωνόμαστε σε αυτό».

Μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θετικά ή αρνητικά, θα μείνουν προσκολλημένοι σε αυτό το σχέδιο Α΄, είπε. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα δούμε το σχέδιο Β΄, το σχέδιο Γ΄, είπε, προσθέτοντας ότι «πάντοτε υπήρχε, αλλά τώρα είναι σημαντικό να γίνει το σχέδιο Α΄ και να επικεντρωθούμε σε αυτό».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κεχαγιά (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): «Έχουμε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση προκλήσεις από την τουρκική πλευρά»

Παύλος Χρηστίδης: Οι προκλήσεις Τουρκίας και Αλβανίας προς τη χώρα μας εντείνονται, με την κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν νοείται θετικό κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας

Μιχάλης Κατρίνης: «Η κυβέρνηση ακολουθεί τη λογική του εφησυχασμού» της Τουρκίας και η Τουρκία προκαλεί

Βελόπουλος: Να ακυρώσει άμεσα τη συνάντηση με Ερντογάν στην Τουρκία ο Μητσοτάκης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr