Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραιτήθηκε ο Έιμον Γκίλμορ, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας

Παραιτήθηκε ο Έιμον Γκίλμορ, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ακόμα ένας σοσιαλιστής, ο αντιπρόεδρος της Ιρλανδικής κυβέρνησης Έιμον Γκίλμορ, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι παραιτείται από τη θέση του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Εργατικών στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Είναι ο δεύτερος επικεφαλής ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος που παραιτείται για αυτό τον λόγο. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει την παραίτησή του ο πρόεδρος των Ισπανών σοσιαλιστών, Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα.

Ο 59χρονος Έιμον Γκίλμορ, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του κόμματος για 7 χρόνια, είπε ότι «πρέπει να ακούσουμε, να λάβουμε υπόψη μας και να ενεργήσουμε σύμφωνα με το μήνυμα που λάβαμε την Παρασκευή», είπε.

«Το 2011, μετά από τα πιο επιτυχημένα εκλογικά αποτελέσματα, ζήτησα από το κόμμα να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία του κράτους», δήλωσε ο Έιμον Γκίλμορ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ήταν μια διαδρομή που ενείχε υψηλό πολιτικό κίνδυνο και το Εργατικό κόμμα πλήρωσε για αυτό. Πιστεύω ότι η ανανέωση του κόμματος θα επέλθει μέσα από μια νέα ηγεσία», είπε, προσθέτοντας ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα μόλις εκλεγεί νέος αρχηγός, πιθανόν στις αρχές του Ιουλίου. Ο επόμενος αρχηγός του κόμματος αναμένεται να οριστεί και αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Το Εργατικό κόμμα είδε τη δύναμή του να υποδιπλασιάζεται στις ευρωεκλογές, από το 13,9% στο 5,3%, ενώ υπέστη ήττα και στις τοπικές εκλογές, όπου το ποσοστό του έπεσε από το 14,2% στο 7,2%. Το ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές πριν από τρία χρόνια έφθανε το 19%. Οι έδρες που θα καταλάβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οδεύουν προς το να μειωθούν σε μόλις 3 από 12.

Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι εξήρε πάντως «το θάρρος του Γκίλμορ» στην επιβολή δύσκολων αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο ήταν απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Το Εργατικό κόμμα είχε δεχτεί σφοδρές επικρίσεις εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση, όπως η χρέωση για το νερό και η κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το Εργατικό κόμμα τον διαβεβαίωσε ότι «εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένο πλήρως στην σταθερή σχέση συνεργασίας με την κυβέρνηση».

«Ο Έιμον Γκίλμορ και το Εργατικό κόμμα επέδειξαν μεγάλο θάρρος με τις καθοριστικές αποφάσεις που έβγαλαν την Ιρλανδία από το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης», δήλωσε ο Κένι. «Με διαβεβαίωσε ότι το Εργατικό κόμμα εξακολουθεί να είναι πλήρως δεσμευμένο σε μια σταθερή κυβέρνηση και την επίτευξη των δεσμεύσεών μας για την ενίσχυση της οικονομίας» της Ιρλανδίας, είπε.

Συμπέρασμα: Ο μόνος επικεφαλής σοσιαλιστικού κόμματος στην Ευρώπη που αν και πάτωσε όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά παριστάνει και τον νικητή είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Το σκάνδαλο Ασημακοπούλου εγείρει ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών

Βόρεια Ιρλανδία: Μια καθολική πρωθυπουργός σε μια προτεσταντική χώρα

Βρετανία – Εργατικοί: «Αξιολύπητη» η στάση Σούνακ

Ο Stan τραγουδάει «Επικίνδυνα» στο ΟΠΑΠ Game Time για το Ελλάδα-Ιρλανδία

Βρετανία: Συντριπτική νίκη των Εργατικών δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr