Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κόντρα γύρω από την κηδεία του Χέλμουτ Κολ – Η χήρα του δεν θέλει επικήδειο από τη Μέρκελ

Κόντρα γύρω από την κηδεία του Χέλμουτ Κολ – Η χήρα του δεν θέλει επικήδειο από τη Μέρκελ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ στις 16 Ιουνίου δεν άργησαν να ξεσπάσουν αντιπαραθέσεις γύρω από το πού και πώς θα τιμηθεί η μνήμη και η πολιτική κληρονομιά του Καγκελαρίου της Επανένωσης πριν αυτός οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία.

Ο Κολ θεωρείται πολιτικός μέντορας της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δεν άργησε να αναλάβει τα ηνία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μετά την εκλογική ήττα από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ το 1998.

Η μεταξύ τους σχέση υπέστη σοβαρό πλήγμα μετά την απόσυρση Κολ από την πολιτική το 2002. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις της καγκελαρίου ότι με το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της CDU ο Χέλμουτ Κολ προκάλεσε ζημιά στο κόμμα. Δηλώσεις για τις οποίες ο Χέλμουτ Κολ λέγεται ότι δεν τη συγχώρησε ποτέ, παρότι η ίδια τον ευχαρίστησε δημοσίως για τα πολιτικά του επιτεύγματα.

Όπως είπε προ ημερών ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, «στο προσκήνιο έρχεται όμως και πάλι πιο έντονα η προσωπικότητα του Χέλμουτ Κολ, που δεν αφήνει σχεδόν κανέναν αδιάφορο. Η δύναμη του να ενώνει αλλά και η πόλωση που προκαλεί είναι παροιμιώδεις».

Ομιλία Μέρκελ παρά τις αντιστάσεις της χήρας Κολ

Σύμφωνα με τη χήρα του Χέλμουλ Κολ, Μάικε Κολ-Ρίχτερ, ο σύζυγός της είχε απορρίψει επανειλημμένα την ιδέα να μιλήσει η Άνγκελα Μέρκελ στην κηδεία του. Η κατά 34 χρόνια νεότερη γυναίκα παντρεύτηκε το 2008 τον Χέλμουτ Κολ, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο της πρώτης του συζύγου Χανελόρε. Η οικογένεια του Χέλμουτ Κολ δεν ήταν προσκεκλημένη στο γάμο. Μετά το ατύχημα που καθήλωσε τον Κολ σε αναπηρικό καροτσάκι, η δεύτερη σύζυγός του ανέλαβε να εκπροσωπεί τα συμφέροντά του και μαζί με αυτά και την υψηλή εποπτεία της πολιτικής του κληρονομιάς.

Παρά τις αντιστάσεις, η Άνγκελα Μέρκελ θα μιλήσει ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή τελετή μνήμης που θα διεξαχθεί αύριο προς τιμήν του Κολ στο Ευρωκοινοβουλίο στο Στρασβούργο για την προσφορά του στην ενωμένη Ευρώπη. Μετά την τελετή η σορός του θα μεταφερθεί για την κηδεία στον καθεδρικό ναό του Σπάιερ, κοντά στη γενέτειρά του, το Λουντβιχσχάφεν, όπου θα ταφεί στο παρακείμενο νεκροταφείο.

Πέραν του πολιτικού πεδίου όμως ο Χέλμουτ Κολ είχε τεταμένες σχέσεις και με τους δύο γιους του από τον πρώτο του γάμο. Σε σύγκρουση με αυτούς ήρθε όμως και η χήρα του. Μάλιστα στον μεγαλύτερο γιο του, Βάλτερ Κολ, δεν επετράπη, σύμφωνα με τον ίδιο, η είσοδος στο πατρικό του σπίτι μετά τον θάνατο του πατέρα του. Ο Βάλτερ Κολ δεν έκρυψε την πικρία του. Όπως εκμυστηρεύτηκε, «ο πατέρας μου έκοψε κάθε επαφή με πολλούς ανθρώπους του περιβάλλοντός του, με όλη την παλιά του οικογένεια. Αρχικά με εμένα και τον αδερφό μου, αλλά και με τα εγγόνια του, που υπέφεραν πολύ επειδή δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον παππού τους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr