Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο στρατός του Νίγηρα σκότωσε 14 αγρότες γιατί τους πέρασε για τζιχαντιστές

Ο στρατός του Νίγηρα σκότωσε 14 αγρότες γιατί τους πέρασε για τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα σκότωσαν την Τετάρτη κατά λάθος 14 αγρότες όταν εξαπέλυσαν βομβαρδισμό στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς θεώρησαν ότι επρόκειτο για τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές στην περιοχή.

Επρόκειτο «για ένα σφάλμα του στρατού το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους (…), πρόσφυγες κι εκτοπισμένους που επέστρεψαν στο χωριό τους, κοντά στο Αμπαντάμ, το οποίο είχαν εγκαταλείψει λόγω των ωμοτήτων της Μπόκο Χαράμ, και στο οποίο γύρισαν για να προετοιμάσουν τα χωράφια τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αιρετός αξιωματούχος στην επαρχία Ντίφα.

«Δεν είχαν ειδοποιήσει τις αρχές»

«Δεν είχαν ειδοποιήσει τις αρχές» παρότι αυτό το χωριό βρίσκεται σε μια περιοχή όπου έχει απαγορευθεί η πρόσβαση, κοντά στο ποτάμι Κομαντουγκού Γιομπέ, το οποίο αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στον Νίγηρα και τη Νιγηρία, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Ανάμεσα στα θύματα ήσαν 12 πολίτες της Νιγηρίας και δύο του Νίγηρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Ντίφα, τον Γιαχαγιά Γκοντί.

«Οι στρατιωτικοί νόμιζαν πως επρόκειτο για μέλη της Μπόκο Χαράμ. Ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά τις δυο πρόσφατες επιθέσεις στην περιοχή», σημείωσε ένας δημοσιογράφος από την περιοχή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της Μπόκο Χαράμ, οι αρχές διέταξαν τον Μάιο του 2015 να απομακρυνθούν όλοι οι άμαχοι από τις παραμεθόριες περιοχές με τη Νιγηρία και η πρόσβαση στην περιοχή χωρίς ειδική άδεια απαγορεύθηκε.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των πολυάριθμων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κι έκτοτε ζουν σε καταυλισμούς. Ορισμένοι επιστρέφουν συχνά στα χωριά τους για να φροντίζουν τα χωράφια τους, αψηφώντας την απαγόρευση.

Η Ντίφα αποτελεί θέατρο εδώ και χρόνια πολυάριθμων επιθέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, τόσο εναντίον στρατιωτών, όσο και εναντίον αμάχων.

Το χωριό Αμπαντάμ είναι χωρισμένο στα δύο από τον ποταμό που αποτελεί το σύνορο των δύο κρατών, με ένα τμήμα του να ανήκει στη Νιγηρία και το υπόλοιπο στον Νίγηρα. Οι δύο υπήκοοι του Νίγηρα ήταν εκτοπισμένοι και οι 12 πολίτες της Νιγηρίας πρόσφυγες.

Τον Φεβρουάριο του 2015, το Αμπαντάμ είχε γίνει στόχος ενός βομβαρδισμού από αεροσκάφος «αγνώστου ταυτότητας», κατά τις αρχές. Μια βόμβα που ερρίφθη ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια κηδεία στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 27. Οι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν λίγο καιρό αργότερα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr