Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουγγαρία: Ξεκινά η επέκταση πυρηνικής μονάδας με την υποστήριξη της Ρωσίας

Ουγγαρία: Ξεκινά η επέκταση πυρηνικής μονάδας με την υποστήριξη της Ρωσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον προσεχή Ιανουάριο πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση ουγγρικού πυρηνικού σταθμού στη Ρωσία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, τη Δευτέρα (29 Αυγούστου), μετά από συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Βουδαπέστη μεταξύ του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι εργασίες κατασκευής δύο νέων αντιδραστήρων στη μονάδα Paks έξω από τη Βουδαπέστη παρουσίασαν ιδιαίτερη καθυστέρηση, καθώς η ΕΕ εξέταζε τις νομικές πτυχές του έργου. «Τώρα δεν μπορεί να σταματήσει η κατασκευή», δήλωσε ο κ. Szijjarto, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Η επέκταση ύψους 10 δις ευρώ θα πραγματοποιηθεί, κατά κύριο λόγο, από την κρατική εταιρεία Rosatom της Μόσχας και θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό με ρωσικό δάνειο, όπως αναφέρεται σε σχετική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες το 2014.

Οι δύο αντιδραστήρες των 1200 μεγαβάτ στις εγκαταστάσεις της Paks θα υπερδιπλασιάσουν την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου.

Το εργοστάσιο αποτελεί τη μοναδική πυρηνική εγκατάσταση στην Ουγγαρία και παρέχει περίπου το 40% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, σκληρή κριτική για το έργο εξαπέλυσε η Αυστρία, απειλώντας να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο επέκτασης της Paks τον περασμένο Μάρτιο, καθώς έκρινε ότι πληροί τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την κρατική ενίσχυση «βάσει των δεσμεύσεων της Ουγγαρίας για περιορισμό διαστρέβλωσης του ανταγωνισμού».

Επιπλέον, η ΕΕ υφίσταται πιέσεις όσον αφορά στη διεξοδική εξέταση της συμφωνίας, εν μέσω φόβων ότι το Κρεμλίνο προχώρησε σε εργαλειοποίηση του έργου, με στόχο να εμπλακεί περισσότερο στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα.

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε να παραμείνουν επτασφράγιστο μυστικό οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για περίπου 30 χρόνια, κάτι που το κυβερνών κόμμα Fidesz του Ορμπάν ανέφερε ότι ήταν αναγκαίο για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Πούτιν από τα ουγγρικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επέκριναν τον πρωθυπουργό για τη στάση του προς το Ρώσο ηγέτη.

Υποσχόμενος την απόσυρση της συμφωνίας Paks σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Momentum τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε την Ουγγαρία να συνδέεται για δεκαετίες με τη Ρωσία μέσω μυστικών συμφωνιών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι καλεί τις ΗΠΑ να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην Ανατ. Ουκρανία

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Η Ουκρανία αναφέρει επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr