Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τους S-400 του Ερντογάν – Σουλτάνος προς Δυτικούς: “Έχετε τρελαθεί!”

Οργή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τους S-400 του Ερντογάν – Σουλτάνος προς Δυτικούς: “Έχετε τρελαθεί!”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

ΗΠΑ και NATO αντέδρασαν σχεδόν οργισμένα στην προχθεσινή αναγγελία του Ερντογάν ότι έδωσε «προκαταβολή» στους Ρώσους για την επικείμενη προμήθεια από την Τουρκία αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Με το Πεντάγωνο να διαμηνύει στην Άγκυρα ότι «πυραύλους κατασκευάζουν και οι ΗΠΑ», ο Τούρκος Πρόεδρος τράβηξε κι άλλο το σχοινί χθες κατακεραυνώνοντας τους δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας επειδή, όπως είπε, «έχουν τρελαθεί».

Η Τουρκία θα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο μετά τη Ρωσία και την Κίνα και η μοναδική στο NATO που θα διαθέτει ένα τέτοιο προηγμένο οπλικό σύστημα, το οποίο όμως δεν προέρχεται από χώρα του NATO!

Ο ΝΑΤΟϊκός εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν ενημέρωσε τη Συμμαχία για τις λεπτομέρειες της εν λόγω αγοράς, ενώ έσπευσε να σημειώσει πως «ούτε ένας σύμμαχος» δεν χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή τους S-400.

«Τα μέλη του NATO λαμβάνουν αυτοτελώς αποφάσεις για την προμήθεια των στρατιωτικών εξοπλισμών τους, αλλά θα πρέπει αυτοί να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού» επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζόνι Μάικλ, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ «ενημέρωσαν τους Τούρκους αξιωματούχους ότι ανησυχούν για την επικείμενη αγορά των S-400».

«Ένα αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων που μπορεί να λειτουργήσει μεταξύ των χωρών του NATO παραμένει η καλύτερη επιλογή για την υπεράσπιση της Τουρκίας από ολόκληρο το εύρος των απειλών στην περιοχή της» ανέφερε ο Μάικλ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προεξόφλησε ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αντιπυραυλικά συστήματα που παράγουν οι χώρες του NATO, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ».

Αντιδράσεις προκάλεσε το ντιλ του Ερντογάν και στην Ευρώπη, με το Παρίσι να εμφανίζεται αποστασιοποιημένο και «ουδέτερο» με έναν εμφανώς διπλωματικό τρόπο λέγοντας ότι πρόκειται για απόφαση που δεν μπορεί να σχολιαστεί, σε αντί θέση με το Βερολίνο, που έκανε λόγο για «παιχνίδι» της Άγκυρας μετά το κλείσιμο, ουσιαστικά, της στρόφιγγας προμήθειας γερμανικού στρατιωτικού εξοπλισμού προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν απέρριψε τα όσα του καταλογίζουν οι άσπονδοι φίλοι και σύμμαχοι του ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει «τα δικά της» μέτρα ασφαλείας.

«Έχουν τρελαθεί επειδή κάναμε τη συμφωνία για τους S-400. Τι έπρεπε να κάνουμε, να σας περιμένουμε; Λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα στο μέτωπο της ασφάλειας» τόνισε ο Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr