Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν σε Τραμπ: Θα αποφυλακίσω τον Αμερικανό πάστορα αν μου δώσεις τον Γκιουλέν

Ερντογάν σε Τραμπ: Θα αποφυλακίσω τον Αμερικανό πάστορα αν μου δώσεις τον Γκιουλέν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ρετζέπ Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ τον Αμερικανό πάστορα (Άντριου Μπράνσον) που έχει στις φυλακές της Τουρκίας με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και καλεί τον Ν.Τραμπ να εκδώσει το μουσουλμάνο κληρικό.

Η σύλληψή του Μπράνσον έγινε στη Σμύρνη τον περασμένο Οκτώβριο και φυλακίστηκε αμέσως χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Παρέμεινε χωρίς δίκη για δύο μήνες στη φυλακή.

Ακολούθησε, το Δεκέμβριο, η παρουσίασή του ενώπιον δικαστηρίου όπου ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε για ενίσχυση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν ότι δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία εναντίον του, αλλά παρ΄όλα αυτά παραμένει και σήμερα στη φυλακή.

Ο Τούρκος πρόεδρος λοιπόν πρότεινε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να απελευθερώσει έναν κρατούμενο Αμερικανό πάστορα, εάν η Ουάσινγκτον εκδώσει το μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι.

«”Δώστε μας τον πάστορα πίσω”, λένε. Έχετε και κι εσείς έναν πάστορα. Δώστε τον (Γκιουλέν) σε εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας προς αστυνομικούς στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Τότε θα τον δικάσουμε και θα τον δώσουμε σε σας. Ο (πάστορας) που έχουμε, είναι σε δίκη, ο δικός μας δεν είναι -ζει στην Πενσυλβάνια, μπορείτε να τον δώσετε εύκολα. Μπορείτε να τον δώσετε αμέσως».

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την Άγκυρα να επιστρέψει τον Μπράνσον στις ΗΠΑ το Μάιο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Τον Αύγουστο του 2016, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέδωσε τελεσίγραφο στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Τουρκίας και του Τούρκου κληρικού με έδρα τις ΗΠΑ.

«Αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα κάνουν μια επιλογή […] Είτε ο πραξικοπηματική τρομοκρατική FETO, είτε η δημοκρατική χώρα Τουρκία. Οι [ΗΠΑ] πρέπει να κάνουν αυτή την επιλογή», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ξεκίνησε μια καταστολή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και έχουν ξεκινήσει να δικάζονται ως πραξικοπηματίες.

Το διάταγμα που εκδόθηκε τον Αύγουστο δίνει στον Ερντογάν την εξουσία να εγκρίνει την ανταλλαγή ξένων κρατουμένων ή καταδικασθέντων στην Τουρκία με εκείνους που κρατούνται σε άλλες χώρες «σε καταστάσεις που απαιτούνται από την εθνική ασφάλεια ή τα εθνικά συμφέροντα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr