Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες εγκαταλείπουν το ιρακινό Κουρδιστάν

Τούρκοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες εγκαταλείπουν το ιρακινό Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ οι εργαζόμενοι τουρκικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν και στα περίχωρά του, εγκαταλείπουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την περιοχή, εν όψει της έναρξης απαγόρευσης διεθνών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της κουρδικής πρωτεύουσας.

Οι περισσότερες τουρκικές εταιρίες αποφάσισαν να εκκενώσουν τα εργοτάξια για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας δηλώνουν εργαζόμενοι που επέστρεψαν ήδη στην Τουρκία.

Στον αεροπορικό αποκλεισμό ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει και η αεροπορική εταιρία του Κατάρ, τουλάχιστον για τις επόμενες δύο ημέρες.

Να σημειωθεί ότι και το Κατάρ τελεί σε αποκλεισμό από άλλες αραβικές χώρες που το κατηγορούν ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές.

“Είμαστε σύμφωνοι για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας”, δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την τρίωρη συνολικά συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, από την πλευρά του, περιορίστηκε να πεί ότι η θέση της Ρωσίας στο θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ενώ εξήρε τον ρόλο του κ. Ερντογάν στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από την πλευρά του εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, με την οποία συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες, δηλαδή το τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η ευρείας κλίμακας τουρκική στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται από την 18η Σεπτεμβρίου, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την κλειστή πλέον συνοριακή πύλη Χαμπούρ του ιρακινού Κουρδιστάν, με την συμμετοχή και Ιρακινών στρατιωτών. Μάλιστα για πρώτη φορά οι μονάδες επιχείρησαν και τη νύχτα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πάντως ότι η στρατιωτική λύση θα είναι η τρίτη και τελευταία επιλογή για το ζήτημα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, η οποία κυβερνά την αυτόνομη κουρδική οντότητα στο βόρειο Ιράκ, διοργάνωσε τη Δευτέρα δημοψήφισμα για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, στο οποίο οι κάτοικοι του ιρακινού Κουρδιστάν εκφράστηκαν σε ποσοστό 92% υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.

Τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ, όσο και το Ιράν και η Τουρκία αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική και απειλούν την Ερμπίλ ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση.

*Στη φωτογραφία, συνωστισμός στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ από πολίτες ξένων χωρών που εγκαταλείπουν το ιρακινό Κουρδιστάν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 6 ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS στην Κριμαία

Ζελένσκι: Έχασε τις ελπίδες του για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ – Μόνο μετά τη νίκη μας στον πόλεμο

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα στην Ουκρανία: Νεκρός σε στρατιωτική υποδομή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr