Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαοθάλασσα 450.000 Καταλανών στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας

Λαοθάλασσα 450.000 Καταλανών στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας πραγματοποίησαν 450.000 άνθρωποι στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, αφότου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Επικεφαλής της διαδηλώσης, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας που κατηγορούνται για «στασιασμό», τέθηκε ο υπό καθαίρεση Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν.

«Ελευθερία» και «ανεξαρτησία» φώναζαν οι διαδηλωτές, με το πλήθος να είναι διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν πρόκειται να κάνει δήλωση στις 22.00 ώρα Ελλάδος, ενώ έχει απειλήσει με σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου και μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 155.

Πάντως, η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να απαγγείλει εναντίον του κατηγορίες για «εξέγερση» εάν προχωρήσει στην πράξη, όπως είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή. Πρόκειται για κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Η FC Barcelona από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που έχουν επιλεγεί από τους πολίτες της». «Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας απέναντι σε όλους τους τομείς που έχουν πληγεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Την Παρασκευή, ο βασιλιάς της Ισπανία Φελίπε δήλωσε ότι το κράτος έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει «αυτήν την απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης…με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς του».

Ο Πουτζντεμόν δηλώνει ότι έχει εντολή για να κηρύξει ανεξαρτησία, αφού οργάνωσε ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους αυτονομιστές, πάνω από δύο εκατομμύρια Καταλανοί, το 43% των ψηφοφόρων, ψήφισαν την 1η Οκτωβρίου κατά 90% υπέρ της ανεξαρτησίας, παρά τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Η σκληρή πτέρυγα του συνασπισμού ωθεί τον Πουτζντεμόν προς τη ρήξη με τη Μαδρίτη, όμως ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος διστάζει μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη υποστήριξης από το εξωτερικό.

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν κατηγορηματικά τις αποσχιστικές του ενέργειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία θα αποκλεισθεί αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Ισπανία: Απολύθηκε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε ότι η βασίλισσα είχε ερωτική σχέση με τον πρώην κουνιάδο της

Ισπανία: Επέστρεψαν σε πολλές περιοχές οι μάσκες – Σαρώνει ο κορωνοϊός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr