Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανεξάρτητη η Καταλονία – Η Ισπανία απάντησε με άρση της αυτονομίας της

Ανεξάρτητη η Καταλονία – Η Ισπανία απάντησε με άρση της αυτονομίας της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Καταλονία,

Η Καταλονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία και η Μαδρίτη απάντησε με άρση της αυτονομίας της. Δραματικές οι ώρες για την Ιβηρική αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού φαίνεται ο χειρότερος εφιάλτης, αυτός της διάλυσης της ΕΕ, να ξεκινά από εκεί που δεν το περίμενε κανείς.

Η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, ήρε την αυτονομία της περιφέρειας, καθαιρώντας την κυβέρνησή της και περνώντας τις αρμοδιότητές της στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε την ολομέλεια της Γερουσίας για την ψήφο της υπέρ της άρσης της αυτονομίας της Καταλονίας, σημειώνοντας ότι η απόφαση του περιφερειακού καταλανικού κοινοβουλίου περί ανεξαρτησίας είναι ποινικά κολάσιμη πράξη.

«Η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα που αντιστοιχούν σε αυτή την κατάσταση, για την αποκατάσταση της νομιμότητας», πρόσθεσε ο κεντροδεξιός Ισπανός πρωθυπουργός.

Οι ισπανικές μετοχές έκαναν “βουτιά”, διευρύνοντας τις απώλειές τους, αφότου η τοπική Βουλή της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Μόλις έγινε γνωστή η ενέργεια της καταλανικής Βουλής, ο δείκτης IBEX στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 2% στις 10.139,80 μονάδες.

Κομισιόν: Ουδέν νέο σχόλιο για Καταλονία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Κάλεσμα στους πολίτες της Καταλονίας για ειρήνη

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, δήλωσε:

«Προχωρήσαμε σε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε πολύ για να το επικυρώσουμε στις κάλπες. Πολίτες της Καταλονίας, έρχονται ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να διατηρήσουμε τον σφυγμό της της χώρας αυτής, μέσω της ειρήνης».

Σε πληροφορίες του ισπανικού Τύπου, ο οποίος επικαλείται δικαστικές πηγές, αναφέρεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει αμέσως διαδικασία δίωξης Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Σύντομο ιστορικό

Μετά από μία αμφιλεγόμενη διπλή ψηφοφορία, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έναρξης της «διαδικασίας» απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία, κηρύσσοντας παράλληλα την ανεξαρτησία της από το ισπανικό κράτος.

Λίγο αργότερα, η ισπανική Γερουσία (Άνω Βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου) αποφάσισε την ανάκληση της αυτονομίας της Καταλονίας, δίνοντας το πράσινο φως στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να αναλάβει τον έλεγχο της βόρειας περιφέρειας της χώρας.

Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Καταλωνίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», ζητώντας παράλληλα από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ και 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Junts pel Si και CUP), καθώς λίγο πριν την έναρξη της, δεκάδες βουλευτές των κομμάτων της καταλανικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην επίμαχη ψηφοφορία.

Tα συγκεκριμένα κόμματα είχαν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία για την απόσχιση της περιφέρειας από την Ισπανία και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους.

Στο άκουσμα της είδησης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, μόλις λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Ισπανία: Απολύθηκε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε ότι η βασίλισσα είχε ερωτική σχέση με τον πρώην κουνιάδο της

Ισπανία: Επέστρεψαν σε πολλές περιοχές οι μάσκες – Σαρώνει ο κορωνοϊός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr