Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tι ζητά το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα για να μπει στην κυβέρνηση

Tι ζητά το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα για να μπει στην κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Tην κατάργηση του σχετικού νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στη γαστρονομία, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την αυστριακή Βουλή τον Μάιο του 2015 και που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2018, θέτει ως έναν από τους όρους για τη συμμετοχή του στη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον εντολοδόχο καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Αυτό  αποσαφήνισε  ο αρχηγός τους, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε αντίθεση με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του αποψινού νέου γύρου κυβερνητικών διαπραγματεύσεων Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στάχε επέμενε στη θέση του κόμματος του για κατάργηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο, και για διατήρηση του καθεστώτος που ίσχυε έως τώρα.

Και αυτό, τη στιγμή που, στη σημερινή, νέα συγκριτική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – η οποία δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια – η Αυστρία εμφανίζεται με το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ στο θέμα του καπνίσματος, μετά την Ελλάδα που είναι πρώτη στον σχετικό κατάλογο.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού, όπου υπήρξε μείωση τα τελευταία χρόνια, στην Αυστρία το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει σε καθημερινή βάση παρέμεινε σταθερό και ανέρχεται σήμερα στο 24,3 %, και είναι μεγαλύτερο μόνον στην Ελλάδα όπου φθάνει στο 27,3 %, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 18,4 %.

Ο έως τώρα αυστριακός νόμος περί “Προστασίας των μη καπνιστών” ισχύει στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εφαρμόζεται με αυστηρότητα στην Αυστρία από την 1η Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, που το Κόμμα των Ελευθέρων ζητά να ισχύει και μετά την 1η Μαΐου 2018, όλες οι επιχειρήσεις γαστρονομίας στην Αυστρία (από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι τη ντίσκο) με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές.

Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που επιθυμούν να έχουν μικτή λειτουργία, για καπνιστές και μη καπνιστές, πρέπει να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές, ίδιων διαστάσεων, σε διαφορετική περίπτωση είναι επιβεβλημένη αυτόματα η απαγόρευση του καπνίσματος και το κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως μη καπνιστών.

Η Αυστρία είχε προχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο και στην απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών από τα μέσα του 2018, έπειτα από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τότε μεταξύ των εκπροσώπων των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων καθώς σε αυτά βρίσκεται η αρμοδιότητα ως προς το κάπνισμα.

Η Αυστρία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται σήμερα από τα 16 χρόνια, ενώ σε έρευνες έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι στην Αυστρία αρχίζουν το κάπνισμα είναι πολύ χαμηλή, η χαμηλότερη στην Ευρώπη, μόλις στα ένδεκα τους χρόνια και πως στους δεκαπεντάχρονους νέους το ποσοστό των καπνιστών είναι στα μεν κορίτσια 26 % στα δε αγόρια 24 %.

Θεωρητικά, η Αυστρία απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια το 2005, αλλά η επιβολή του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε πολλές ταλαντεύσεις, ωστόσο στους χώρους εργασίας, όπου υπάρχουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα, αυτές τηρούνται από την πλειονότητα των εργαζομένων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

Ο Μπαχτσελί ζήτησε από τον Ερντογάν να μείνει πρόεδρος της Τουρκίας για πάντα

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Αυστρία: Σεξουαλικές επιθέσεις σε 12χρονη από 17 εφήβους- Κατέγραφαν σε βίντεο τις πράξεις τους

Ένοχος για ψευδορκία ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr