Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τον ασυμμάζευτο έχει ο Ερντογάν – Απείλησε ευθέως ΗΠΑ και Ισραήλ με τζιχάντ για τα Ιεροσόλυμα

Τον ασυμμάζευτο έχει ο Ερντογάν – Απείλησε ευθέως ΗΠΑ και Ισραήλ με τζιχάντ για τα Ιεροσόλυμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο ρήξης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, εάν η Ουάσιγκτον αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.

«Θα διεξαγάγουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα.

»Και αυτό μπορεί να φθάσει έως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών μας με το Ισραήλ», πρόσθεσε, σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ισλαμιστικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ξανά από τον Μάιο του 2017.

«Ως ασκούντες την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) θα παρακολουθήσουμε το θέμα μέχρι τέλους.

»Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συγκαλέσουμε εντός πέντε ή 10 ημερών σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη. Θα θέσουμε σε κίνηση όλο τον μουσουλμανικό κόσμο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής», είπε ακόμη, προαναγγέλλοντας στην ουσία πανισλαμική κινητοποίηση, “τζιχάντ” (ιερό πόλεμο), για τα Ιεροσόλυμα.

Πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι; Απόλυτα επικίνδυνος.

Απείλησε και με “καταστροφή”

Η Τουρκία είχε ήδη προειδοποιήσει τη Δευτέρα εναντίον της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε «μεγάλη καταστροφή».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για το θέμα αναβάλλεται προς το παρόν.

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής στην υπόθεση αυτή από την αρχή: το θέμα δεν είναι εάν η πρεσβεία θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, το θέμα είναι πότε», δήλωσε ο Χόγκαν Γκίντλι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, όμως ο υπουργός Παιδείας Ναφταλί Μπένετ, σημαντικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν.

«Πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που επικρίνουν, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι καλύτερα να έχουμε μια ενωμένη Ιερουσαλήμ παρά τη συμπάθεια του Ερντογάν», είπε.

Παλαιστίνη: «Τέλος» η ειρηνευτική διαδικασία εάν…

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Σάατ, προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ενδεχόμενη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειας που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση της Αμερικής, δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση του Τραμπ.

»Θα είναι το τέλος του ρόλου που διαδραματίζουν οι Αμερικανοί στη διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Σάατ στους δημοσιογράφους.

Επανέλαβε δε την προειδοποίηση για την αντίδραση που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση στους δρόμους των παλαιστινιακών και αραβικών πόλεων.

«Δεν γνωρίζω αν θα προκληθεί βία, αλλά θα υπάρξουν χωρίς αμφιβολία λαϊκές διαδηλώσεις παντού.

»Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει βία», είπε. Αλλά «βία μπορεί να ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο, η οποία δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί».

Ο σύμβουλος του Παλαιστινίου προέδρου χρησιμοποίησε ασυνήθιστα ισχυρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης Τραμπ και ιδίως για το γεγονός ότι δεν έχει εκφραστεί δημόσια υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, της λεγόμενης λύσης των δύο κρατών που παραμένει σημείο αναφοράς της διεθνούς κοινότητας.

«Θα δεχόμασταν την αμερικανική διαδικασία, αν δεσμεύονταν να τηρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε ο Σάατ.

«Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από τη λύση των δύο κρατών. Ο κ. Τραμπ και η κυβέρνησή του ετοιμάζονται να παραβιάσουν (αυτή την αρχή), δεν παίζουν το παιχνίδι και εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι τους», είπε.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπού Γάιτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα που θα αλλάζουν το νομικό και πολιτικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Είπε ακόμη ότι μια ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ ή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα ήταν «ένα επικίνδυνο μέτρο που θα είχε επιπτώσεις» σε ολόκληρη την περιοχή.

Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν κρατώντας τουρκικές σημαίες μπροστά στον Θόλο του Βράχου στα Ιεροσόλυμα, εκεί που ήταν χτισμένος στην αρχαιότητα ο Ναός των Εβραίων. Οι Παλαιστίνιοι ισλαμιστές θεωρούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προστάτη και αφέντη τους.

Ε.Ε.: Σοβαρές επιπτώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε για τις «σοβαρές επιπτώσεις» που θα έχει ενδεχόμενη αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πόλη αυτή.

«Θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη και σε ολόκληρα μέρη του κόσμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια θα υπονόμευε τις προσπάθειες αυτές», προστίθεται.

«Από τις αρχές του έτους», η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι πρέπει να σκεφθούμε «τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια μονομερής απόφαση ή ενέργεια όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

Η Ένωση των «28», η οποία υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο στα σύνορα του 1967, καταδικάζει σθεναρά τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών τον οποίο χαρακτηρίζει «παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Ε.Ε. θα συνεχίσει τη δέσμευσή της με τα δύο μέρη, τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της, περιλαμβανομένου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή προκειμένου να υποστηρίξει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Κάθε τι που αναμοχλεύει την κρίση είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο υπηρεσιακός αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Μια λύση για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να εξευρεθεί παρά μόνο στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr