Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ σχεδιάζει συνάντηση κορυφής με Ερντογάν

Η ΕΕ σχεδιάζει συνάντηση κορυφής με Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγραμματίζει συνάντηση κορυφής με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με υπότιτλο «Ανταλλαγή απόψεων την άνοιξη για “κοινά συμφέροντα”».

Η Ε.Ε. και η Τουρκία θέλουν να έλθουν και πάλι πιο κοντά, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της, για τα τέλη Μαρτίου προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τότε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ως εκπρόσωπο της τρέχουσας βουλγαρικής προεδρίας της Ένωσης.

Παραμένει ανοιχτό το εάν η μίνι σύνοδος κορυφής θα γίνει στη Σόφια ή στις Βρυξέλλες.

Στόχος είναι, εκτός από τις διαφορές, να τονιστούν και τα κοινά συμφέροντα, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες.

Τέτοια είναι: η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, η μεταναστευτική πολιτική, ενεργειακά θέματα και η ανταλλαγή φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Κατά τη συνάντηση, είναι πιθανό επίσης να δοθεί στην Τουρκία υπόσχεση για τη χορήγηση άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για προσφυγικές υποδομές στην Τουρκία.

Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφής η χρηματοδότηση, καθώς και το ζήτημα του πόσο μεγάλη θα είναι η ανάγκη χρηματοδότησης.

«Όχι» σε βίζα και ενταξιακές

Οι διπλωμάτες όμως τόνισαν ομόφωνα και ότι «φέτος δεν πρέπει να αναμένονται ούτε διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία ούτε ταξίδια Τούρκων πολιτών χωρίς βίζα ή το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες».

Η τελευταία συνάντηση της ηγεσίας της Ε.Ε. με τον Ερντογάν είχε λάβει χώρα πέρσι, στα τέλη Μαϊου, στο περιθώριο μιας συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αρχικά, η γαλλική κυβέρνηση είχε προτείνει να επαναληφθεί εντός του 2018 το Leaders Meeting κατά τη συνάντηση των ηγετών των κρατών του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Γι’ αυτό όμως προέκυψαν αντιρρήσεις, προεξαρχούσης της Γερμανίας.

Μια τέτοια συνάντηση δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον της Αυστρίας, που θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία από την Αυστρία τον Ιούλιο.

Η σχέση του Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελαρίου της Αυστρίας, με τον Ερντογάν θεωρείται εξαιρετικά τεταμένη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα επιδιωκόμενη ημερομηνία έχει επιλεγεί συνειδητά: είναι λίγες εβδομάδες πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά επικριτική, εάν η Τουρκία μέχρι τότε δεν απελευθερώσει κι άλλους κρατούμενους και δεν ψηφίσει μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου.

Συνάντηση των 28 ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία όμως, στο πλαίσιο επίσημης συνόδου κορυφής, δεν πρόκειται να λάβει χώρα τόσο σύντομα.

Η τελευταία συνάντηση αυτού του τύπου έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2016 – 4 μήνες περίπου πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr