Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Μπαρούτι” ο πρόεδρος της Αυστρίας με τις κρατικές εφόδους στις μυστικές υπηρεσίες

“Μπαρούτι” ο πρόεδρος της Αυστρίας με τις κρατικές εφόδους στις μυστικές υπηρεσίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εξηγήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν για εφόδους της αστυνομίας σε γραφεία αλλά και οικίες στελεχών της βασικής εσωτερικής υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας (BVT), με δεδομένο ότι το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στα χέρια του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPO).

Το συγκεκριμένο κόμμα είναι ελάσσων εταίρος του κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και ελέγχει με στελέχη του ή με πρόσωπα που έχει προτείνει τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών.

Ήδη έχει εκφραστεί ανησυχία στη χώρα για το πώς θα χειριστεί ευαίσθητες πληροφορίες οι οποίες αποτελούν κτήμα των συγκεκριμένων υπουργείων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία της BVT, ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες και σε οικίες στελεχών της υπηρεσίας, με αντικείμενο υποψίες για κατάχρηση εξουσίας από υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Πρόκειται για πολύ σπάνιο φαινόμενο, με αυστριακά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για εφόδους που δεν έγιναν από το αρμόδιο για τέτοιες περιπτώσεις τμήμα της αστυνομίας και ότι επικεφαλής της εφόδου ήταν αστυνομικός – μέλος του ακροδεξιού FPO.

Ένας από τους αξιωματούχους της BVT ο οποίος έγινε στόχος της έρευνας ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, κυρίως με τη συλλογή πληροφοριών για ακροδεξιές οργανώσεις και αδελφότητες, πολλές εκ των οποίων διατηρούσαν ή διατηρούν σχέσεις με το FPO.

«Αυτές οι πράξεις γύρω από την BVT είναι εξαιρετικά παράδοξες και ενοχλητικές», δήλωσε ο πρόεδρος Βαν Ντερ Μπέλεν, ζητώντας τα αρμόδια υπουργεία να παράσχουν άμεσες και λεπτομερείς εξηγήσεις.

«Fake News»

Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε ότι στόχος των ερευνών ήταν τα δεδομένα για ακροδεξιές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για «fake news».

Η αστυνομική ομάδα που πραγματοποίησε την έφοδο, πάντως, συνήθως ασχολείται με την μικροπαραβατικότητα και τo ποινικό έγκλημα.

«Το όλο ζήτημα είναι εξοργιστικό. Μυρίζει έως τον ουρανό», δήλωσε ο Ματίας Στρολτς, εκ μέρους του κεντρώου φιλελεύθερου κόμματος NEOS.

Ο δε ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και τέως καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν δήλωσε ότι «η εμπιστοσύνη στον μηχανισμό ασφαλείας κλονίστηκε δραστικά».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ελέγχεται από το κεντροδεξιό OVP, δήλωσε πάντως ότι κανενας επίσημος φάκελος που να αφορά εξτρεμιστικές ομάδες δεν κατασχέθηκε κατά την έρευνα.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαισύνης ζήτησε εξηγήσεις από το γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς για το γιατί επελέγη το συγκεκριμένο τμήμα της αστυνομίας για να πραγματοποιήσει την έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην επικεφαλής Μοσάντ: «Η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ πίστευαν πως η Χαμάς είχε παρακμάσει»

Γάζα: Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA για τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Ουκρανία: «Σταδιακή προέλαση» των Ρώσων προς δυσμάς-Εκτιμήσεις των Βρετανών

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέθανε Ισραηλινός όμηρος λόγω έλλειψης φαρμάκων και τροφής

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στο Κατάρ για συνάντηση με θέμα την απελευθέρωση ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr