Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρακινός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Σιντζάρ των Γιαζίντι για να εμποδίσει την εισβολή Ερντογάν

Ιρακινός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Σιντζάρ των Γιαζίντι για να εμποδίσει την εισβολή Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα την Κυριακή 25 Μαρτίου, ότι ξεκίνησε στρατιωτική επιχείριση ενάντια στις θέσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν) και ιδιαίτερα στον θύλακα του ΣιντζάρΣινγκάλ), όπου κατοικούν οι Κούρδοι Γιαζίντι, έγινε γνωστό ότι έφτασαν στην πόλη Σιντζάρ και αναπτύχθηκαν ιρακινά στρατεύματα.

Την Παρασκευή το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από το Σιντζάρ, προφανώς για να μη δώσει στον Ερντογάν την αφορμή να επιτεθεί στη μαρτυρική περιοχή, που ο πληθυσμός της τον Αύγουστο του 2014 υπέστη εθνοκάθαρση από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Βεβαίως για τον Ερντογάν το Σιντζάρ των «άθεων» ζωροαστριστών Γιαζίντι μικρή αξία έχει, στόχος του είναι να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στη Μοσούλη με οποιαδήποτε αφορμή.

Την Κυριακή το βράδυ λοιπόν έγινε γνωστό ότι ο ιρακινός στρατός έφτασε και αναπτύχθηκε στην πόλη Σιντζάρ για να παρέχει προστασία και ασφάλεια στους κατοίκους.

Στην περιοχή, μαζί με τον ιρακινό στρατό, παραμένει ετοιμοπόλεμη και η πολιτοφυλακή που σύστησαν οι Γιαζίντι με τη βοήθεια του PKK, οι Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ).

Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κανένα άλλοθι να επιτεθεί στο Σιντζάρ. Η πόλη ελέγχεται από τον ιρακινό στρατό.

«Σήμερα οι γκερίλας (σ.σ. αντάρτες) του PKK αποσύρθηκαν πλήρως από την πόλη. Η περιοχή είναι άδεια από την παρουσία γκερίλας του PKK. Μόνο ο ιρακινός στρατός και οι Μονάδες Προστασίας του Σινγκάλ, που αριθμούν χίλιους μαχητές, βρίσκονται στην περιοχή», δήλωσε στο κουρδικό δίκτυο Rudaw ο επίτροπος Χουντέντα Τζούκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αντάρτες του PKK είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν από τις 23 Μαρτίου.

Αναμένονται επιπλέον ιρακινά στρατεύματα, τα οποία θα αναλάβουν και τον έλεγχο των συνόρων με τη Συρία, που προηγουμένως είχαν οι αντάρτες του PKK.

Παρά τις εξαγγελίες Ερντογάν νωρίτερα την Κυριακή ότι τα τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησαν να εισέρχονται στο βόρειο Ιράκ, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί κινήσεις του τουρκικού στρατού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο ιρακινός στρατός δεν θα σταθεί στο πλευρό οποιασδήποτε ξένης επέμβασης.

Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με την αίσθηση που αφηνόταν πριν μερικές ημέρες από Ιρακινούς αξιωματούχους, ότι θα επιτρέψουν τουρκική εισβολή στο Ιράκ.

*Στην κεντρική φωτογραφία βλέπετε τα ιρακινά στρατεύματα που έφτασαν στην περιοχή του Σιντζάρ

Πολεμικός χάρτης Συρίας και Ιράκ: Με γαλάζιο χρώμα η τουρκική κατοχή στη βορειοδυτική Συρία. Με πράσινο ανοιχτό διάφορες οργανώσεις ισλαμιστών. Με σκούρο πράσινο η Αλ Κάιντα. Με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας. Με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος. Με έντονο κίτρινο οι Κούρδοι της Συρίας. Με ανοιχτό κίτρινο οι Κούρδοι του Ιράκ. Με πορτοκαλί οι περιοχές που ελέγχει το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο ιρακινό Κουρδιστάν. Με ροζ η κυβέρνηση του Ιράκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πιθανή αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην Άνμπαρ του Δυτ. Ιράκ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr