Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το καταλανικό κοινοβούλιο στηρίζει το δικαίωμα του Πουτζδεμόν να αναλάβει την ηγεσία της Καταλονίας

Το καταλανικό κοινοβούλιο στηρίζει το δικαίωμα του Πουτζδεμόν να αναλάβει την ηγεσία της Καταλονίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Κάρλες Πουτζδεμόν, Καταλονία,

Το καταλανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι στηρίζει το δικαίωμα του τέως Προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία της αυτόνομης περιφέρειας, ενώ περιμένει την απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης για την έκδοσή του ή μη στην Ισπανία.

Η σύλληψη του Πουτζδεμόν, την περασμένη Κυριακή, ενδέχεται να επιδεινώσει την κρίση που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2017, όταν η Καταλονία ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της, αναγκάζοντας την Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου της Ισπανίας, να αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και να αναθέσει την διακυβέρνηση της περιοχής στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Η καθαρά συμβολική διακήρυξη του καταλανικού κοινοβουλίου, στο οποίο πλειοψηφούν για μερικές έδρες οι αυτονομιστές-αποσχιστές, δείχνει πόσο ανίσχυρα έχουν καταστεί τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, καθώς σφίγγει η θηλιά γύρω από τους ηγέτες τους: σχεδόν όλοι είναι είτε εξόριστοι είτε προφυλακισμένοι.

Την περασμένη Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι ο κ. Πουτζδεμόν και άλλοι 24 Καταλανοί πολιτικοί θα δικαστούν για εξέγερση, υπεξαίρεση και ανυπακοή στο κράτος επειδή οργάνωσαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έχει κριθεί παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.

Τα αυτονομιστικά-αποσχιστικά κόμματα (ένα κεντρώο-κεντροδεξιό, ένα κεντροαριστερό-αριστερό και ένα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς) υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Κ. Πουτζδεμόν να είναι και πάλι υποψήφιος για την τοπική πρωθυπουργία, όμως δεδομένου ότι έχει συλληφθεί και κρατείται στη Γερμανία, είναι μάλλον απίθανο να εκλεγεί στο αξίωμα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι ένας υποψήφιος μπορεί να εκλεγεί μόνο αν παραστεί αυτοπροσώπως στο κοινοβούλιο και αν έχει την άδεια δικαστή να το κάνει.

Η διακήρυξη του κοινοβουλίου προήλθε από τα κόμματα «Μαζί για την Καταλονία», «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» και «Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας», τα οποία αθροιζόμενα έχουν οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Η παρέμβαση του ισπανικού δικαστικού συστήματος τον ανάγκασε να παραιτηθεί προσωρινά από υποψήφιος, ωστόσο εμείς δεν θα το βάλουμε κάτω», είπε η Γκέμα Γκέις, βουλευτίνα του πρώτου, στο οποίο ηγείται ο κ. Πουτζδεμόν.

Ο τέως ηγέτης της καταλανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να προσφύγει ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας το οποίο, το 2005, αποφάσισε κατά της έκδοσης στην Ισπανία ενός Συρογερμανού που θεωρείτο μέλος της Αλ Κάιντα.

Προς το παρόν, μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι και για 90 ημέρες, εν αναμονή της απόφασης γερμανικού δικαστηρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος έως τον Ιούλιο

DW: Σε ποιον ανήκει ο αμύθητος θησαυρός του Σαν Χοσέ;

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr