Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Αλ Σίσι – Χριστοδουλίδη: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συνεργασία Αιγύπτου – Κύπρου

Συνάντηση Αλ Σίσι – Χριστοδουλίδη: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συνεργασία Αιγύπτου – Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου και της Αιγύπτου συμπεριλαμβανομένης της υπό σχεδιασμό πόντισης υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Αίγυπτο, αποτέλεσαν σημείο αναφορά στις συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ολοκλήρωσε την Τετάρτη την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της χώρας.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο μετά την επανεκλογή του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σίσι, ενώ παρακάθισε σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τον ομόλογο του, Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σαμέχ Σούκρι.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό, Σερίφ Ισμαήλ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε ανασκόπηση των εξαίρετων διμερών σχέσεων των δύο χωρών, συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι ουσιώδους αναβάθμισης τους, ενώ συμφωνήθηκε και η προώθηση σημαντικού αριθμού διακρατικών συμφωνιών που καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώθηκε η στρατηγικής φύσεως σχέση Κύπρου – Αιγύπτου και η σημασία της στην αντιμετώπιση, ανάμεσα σε άλλα, των προκλήσεων που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν, αλλά και για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών στόχων.

Σημείο αναφοράς αποτέλεσε η συζήτηση επί της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπό σχεδιασμό πόντισης υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Αίγυπτο.

Υπήρξε, παράλληλα, ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός σε σχέση με την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, η οποία αποτελεί μοντέλο υποδειγματικής περιφερειακής συνεργασίας, με απτά θετικά αποτελέσματα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εκτενώς τους συνομιλητές του για την τουρκική προκλητικότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκε η διαπίστωση ότι οι όποιες ενέργειες και συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, όπως επίσης τα συμφέροντα του συνόλου των κρατών και τις προοπτικές για μεταξύ τους συνεργασία.

Πέραν από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συζητήθηκε, επίσης, η υφιστάμενη κατάσταση και οι προοπτικές των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου, καθώς και οι τρέχουσες σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις, με ειδική αναφορά στη Συρία και το Παλαιστινιακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για τη διαχρονική στήριξη της Αιγύπτου στα θέματα Κυπριακού, ενώ από αιγυπτιακής πλευράς εκφράσθηκε ευαρέσκεια για τον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει εντός της ΕΕ στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Καΐρου και Βρυξελλών, αλλά και γενικότερα για την πολιτική της ΕΕ στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στο Κατάρ για συνάντηση με θέμα την απελευθέρωση ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr