Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανοί γερουσιαστές κατά Ερντογάν: Να αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας

Αμερικανοί γερουσιαστές κατά  Ερντογάν: Να αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εξήντα έξι Αμερικάνοι γερουσιαστές υπέγραψαν μια επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Αμερικανό προτεστάντη πάστορα Άντριου Μπράνσον που κατηγορείται για διασυνδέσεις με την ομάδα που η Άγκυρα θεωρεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Ο Άντριου Μπράνσον από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζει στην Σμύρνη για περισσότερα από 20 χρόνια, αρνείται τις κατηγορίες. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη.

Η επιστολή, που συντάχθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τομ Τίλις, από τη Βόρεια Καρολίνα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μπράνσον και της Δημοκρατικής γερουσιάστριας Τζιν Σαχίν, αναφέρει ότι η Γερουσία στηρίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Ωστόσο, μας προκαλεί έντονη ανησυχία ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε πέραν των νομίμων ενεργειών ενάντια στους σκευωρούς του πραξικοπήματος υπονομεύοντας το κράτος δικαίου της Τουρκίας και τις δημοκρατικές παραδόσεις», υπογραμμίζεται.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξή του στον Μπράνσον αναφέροντας με ανάρτηση στο twitter: «τον αποκαλούν κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος απ’ όσο είναι αυτός. Ελπίζω ότι θα του επιτρέψουν να γυρίσει στην πατρίδα, στην όμορφη οικογένειά του, όπου ανήκει!».

Οι γερουσιαστές προειδοποίησαν ότι απροσδιόριστα μέτρα ίσως χρειάζονται για να εγγυηθεί η τουρκική κυβέρνηση ότι «σέβεται τα δικαιώματα των νομοταγών πολιτών» των ΗΠΑ στην Τουρκία χωρίς το φόβος διώξεων.

Η δίκη του Μπράνσον είναι από τις πολλές νομικές υποθέσεις που προκαλούν αναταραχές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η Ουάσιγκτον έχει καλέσει την απελευθέρωση του Μπράνσον, ενώ ο Ερντογάν υποστήριξε πέρσι ότι η τύχη του πάστορα συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, και η Άγκυρα επιδιώκει την έκδοσή του για να δικαστεί για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η επιστολή υπεγράφη από 43 Ρεπουμπλικάνους και 23 Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr