Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι ποσοστά εκλογικής συμμετοχής «έπιασε» ο Λίβανος μετά από 9 χρόνια χωρίς κάλπες

Τι ποσοστά εκλογικής συμμετοχής «έπιασε» ο Λίβανος μετά από 9 χρόνια χωρίς κάλπες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Λίβανος, Σαάντ Χαρίρι,

Στο 49,2% ανήλθε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στον Λίβανο -για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία.

Η συμμετοχή ήταν αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με εκείνη των εκλογών του 2009, όταν η συμμετοχή είχε φθάσει το 54%, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο Λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Νουχάντ αλ Μασνούκ.

Η χαμηλή συμμετοχή καταγράφηκε παρότι ο νέος εκλογικός νόμος εγκαθίδρυσε ένα αναλογικό σύστημα, μετά την υιοθέτησή του πέρυσι, αλλά και παρότι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη χθεσινή διαδικασία σχεδόν 800.000 νέοι ψηφοφόροι.

«Αυτός ο νόμος αναμενόταν ότι θα οδηγούσε σε υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από εκείνο του 2009», σχολίασε με εμφανή απογοήτευση ο Μασνούκ, καθώς αναμενόταν πολύ ευρύτερη συμμετοχή, έπειτα από εννέα χρόνια που είχαν να στηθούν κάλπες.

Όμως «ούτε οι εκλογείς, ούτε οι εκλογικοί αντιπρόσωποι δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με αυτόν τον νόμο, κι αυτό επιβράδυνε σημαντικά τη διαδικασία της ψηφοφορίας», σημείωσε ο ίδιος.

Συνολικά 597 υποψήφιοι, ενταγμένοι σε 77 ψηφοδέλτια, διεκδικούσαν μια από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές, που διεξήχθησαν με το αναλογικό σύστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου.

Μετά το 2009, το κοινοβούλιο παρέτεινε τρεις φορές τη θητεία του, επικαλούμενο τους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας που απορρέουν από την επαπειλούμενη διάχυση του πολέμου στη Συρία.

Μία ώρα πριν από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, τα μεγαλύτερα κόμματα απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, ενώ ορισμένα, περιλαμβανομένης της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ, απηύθυναν έκκληση να παραταθεί για δύο ωρες η διάρκεια της διαδικασίας, κάτι πάντως που δεν συνέβη.

Οι ειδικοί διχάζονται όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τη χαμηλή συμμετοχή.

Οι μετεκλογικές συμμαχίες θα εξαρτηθούν από την κατανομή των εδρών των βουλευτών που θα αναδειχθούν από τις 15 εκλογικές περιφέρειες αναλογικά, αλλά και βάσει μιας περίπλοκης εξίσωσης που συνδέεται με τις θρησκευτικές κοινότητες, ώστε να μη διαταράσσεται η λεπτή ισορροπία μουσουλμάνων-χριστιανών στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως δεν περιμένουν θεαματικές αλλαγές των ισορροπιών της πολιτικής ισχύος ή των προσώπων στο νέο κοινοβούλιο, με τα παραδοσιακά κόμματα να αναμένεται να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους και τον Σάαντ αλ Χαρίρι, τον υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία πρωθυπουργό του Λιβάνου, να αναμένεται να παραμείνει στον θώκο του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr