Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν τάζει «επενδύσεις» στη Σερβία για να πάει μαζί του – Ο Βούτσιτς έτοιμος να προσκυνήσει τον σουλτάνο

Ο Ερντογάν τάζει «επενδύσεις» στη Σερβία για να πάει μαζί του – Ο Βούτσιτς έτοιμος να προσκυνήσει τον σουλτάνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να υπονομεύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως «βαλκανιάρχισσας», δηλαδή ως πυλώνα σταθερότητας και ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή -όπως θέλουν και οι ΗΠΑ-, προσεγγίζοντας τη Σερβία.

Η Σερβία, που ταλαντεύεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και η οποία εξαιτίας της μακρόχρονης απομόνωσης της δεν κρύβει ότι επιδιώκει μια «ρεβάνς» και «επιστροφή» στα βαλκανικά πράγματα, φαίνεται να ανταποκρίνεται στο παιχνίδι του Τούρκου Προέδρου, το οποίο είναι βέβαιο ότι γίνεται σε συντονισμό με τη Μόσχα.

Έτσι την Κυριακή ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλεσε τη Σερβία «χώρα κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Μιλώντας στο τουρκοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Η Σερβία είναι μια φιλική προς εμάς χώρα, μια χώρα κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Η Τουρκία, που φαίνεται ότι χάνει αργά αλλά σταδιακά την επιρροή της στην Αλβανία, στο Κόσοβο και πιθανώς στα Σκόπια (οι Σκοπιανοί δεν παίζουν καθαρό παιχνίδι έτσι κι αλλιώς), με τους Αλβανούς να έχουν κατανοήσει ότι η ευρωπαϊκή τους πορεία περνά από την Αθήνα, και συνειδητοποιώντας η Άγκυρα ότι για το σχέδιο των ΗΠΑ και της ΕΕ για ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στη Δύση -ώστε να απαγκιστρωθούν από τη ρωσική και τουρκική επιρροή- έχει επιλεγεί η Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη, προσεγγίζει τη Σερβία με απώτερο στόχο να τη στρέψει κατά της Ελλάδας και της Δύσης.

«Οι δύο χώρες έχουμε ισχυρή θέληση να εξελίξουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλα τα πεδία και να τις οδηγούσε σε ένα παραπάνω σημείο», συνέχισε ο Ερντογάν στην ίδια ομιλία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια πέρσι, με στόχο να φτάσει τα 2 δισ. και σύντομα τα 3 δισ.

Όλα αυτά λέχθηκαν παρουσία του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και παραβρέθηκε στο τουρκοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ο κ. Βούτσιτς διαβεβαίωσε την Κυριακή τους Τούρκους επιχειρηματίες ότι η χώρα του θα προσφέρει τους καλύτερους όρους για να επενδύσουν στη Σερβία.

Είναι οι ίδιοι Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι πιθανόν σύντομα εξαιτίας της υπερχρέωσής τους σε δολάρια να «σκάσουν» από την διαφαινόμενη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Τη Δευτέρα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της τουρκικής βουλής, Ισμαήλ Καχραμάν, δήλωσε ότι η τουρκική ηγεσία έφερε πιο κοντά την Τουρκία με τη Σερβία και τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες δεν «καίνε πλέον γέφυρες», αλλά «χτίζουν γέφυρες» από κοινού.

Μάλιστα χρέωσε προσωπικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την τουρκοσερβική προσέγγιση.

Νωρίτερα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κεμάλ στην Άγκυρα.

Το απόγευμα τη Δευτέρας θα γίνει η επίσημη συνάντηση Βούτσις – Ερντογάν και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στο τουρκικό προεδρικό παλάτι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Διαιτητής της Euroleague έκλεψε κολόνια από αεροδρόμιο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr