Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για τη συμφωνία για τα πυρηνικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε στις Βρυξέλλες μια πρώτη συνάντηση με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ.

Ο κ. Ζαρίφ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αργότερα με τον Γάλλο, τον Γερμανό και τον Βρετανό ομόλογό του, οι χώρες των οποίων έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

«Η συμφωνία με το Ιράν λειτουργεί, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε», είχε σχολιάσει νωρίτερα η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της κ. Μογκερίνι.

Το κείμενο «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση», είχε προσθέσει, προβλέποντας ότι δεν πρέπει «να προστεθούν σε αυτό σημεία τα οποία δεν υπάρχουν ήδη».

Οι Βρυξέλλες είναι ο τρίτος σταθμός του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στο πλαίσιο της περιοδείας του για τη διάσωση της συμφωνίας.

Επισκέφθηκε ήδη το Πεκίνο το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα βρέθηκε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Τελικός στόχος όλων αυτών των συνομιλιών είναι να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ιρανικού λαού που διασφαλίζονται από τη συμφωνία», σχολίασε ο Ιρανός υπουργός από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Μετά τη διπλωματική αυτή περιοδεία «θα δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε μια κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα», εξήγησε έπειτα από τις συνομιλίες του με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι Ρώσοι και Ευρωπαίοι πρέπει «να υπερασπιστούν από κοινού τα συμφέροντά τους» σε αυτό το θέμα.

Η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεχίσει να σέβεται τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παρά την απόσυρση των ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ένας σύμβουλός του στο περιθώριο συνάντησης που είχε στο Σότσι με τον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκία Αμάνο.

Την Τρίτη μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σχολίασε ότι είναι δυνατό να συζητηθεί το μέλλον της συμφωνίας χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, αν και πρόσθεσε ότι για αυτό είναι απαραίτητο η Τεχεράνη να κάνει υποχωρήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έχει συζητήσει τις τελευταίες ημέρες με ομολόγους από ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και οι οποίοι του ζήτησαν να συνεχίσουν «τη στενή συνεργασία τους» με την Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr