Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανατροπή: Φήμες για «δεύτερη ευκαιρία» σε Λέγκα-Πέντε Αστέρια στην Ιταλία

Ανατροπή: Φήμες για «δεύτερη ευκαιρία» σε Λέγκα-Πέντε Αστέρια στην Ιταλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία έχουν αρχίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» και των πρακτορείων Bloomberg και Reuters, στον απόηχο των μεγάλων πιέσεων που δέχτηκαν την Τρίτη τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές.

Μολονότι τα δύο κόμματα είχαν καταλήξει σε προγραμματική συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει ακόμα επαρκής κοινός τόπος για να βρεθεί λύση. Θέμα-κλειδί είναι το όνομα του πρωθυπουργού και ορισμένων σημαντικών υπουργών.

Το σινιάλο για ενδεχόμενο λύσης δόθηκε από τον τεχνοκράτη εντολοδόχο πρωθυπουργό Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ANSA, είπε ότι «νέες πιθανότητες» έχουν προκύψει για τον σχηματισμό «πολιτικής κυβέρνησης», και συνεπώς ο ίδιος αναστέλει για την ώρα τις προσπάθειές του για συγκρότηση τεχνοκρατικού σχήματος.

Το ενδεχόμενο λύσης έχει αποκλιμακώσει ελαφρά τις πιέσεις στις αγορές, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 20 μονάδες βάσεις στις 13.40, πέφτοντας κάτω από το 3%. Κέρδη άνω του 2% καταγράφει την ίδια ώρα το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, άνοιξε την πόρτα για αναβίωση των επαφών το βράδυ της Τρίτης, σημειώνοντας σε συνέντευξή του πως «υπάρχει πλειοψηφία» στην Βουλή και ότι «θέλουμε να λύσουμε την κρίση». Απέσυρε επίσης το αίτημά του για αποπομπή του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η πρώτη προσπάθεια συγκυβέρνησης των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας κατέρρευσε την Κυριακή, όταν ο κ. Ματαρέλα άσκησε βέτο στην πρότασή τους για διορισμό του ευρω-σκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στην θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η αναζωπύρωση των διαβουλεύσεων ήλθε ενώ φαίνεται να «βαλτώνει» η προσπάθεια σχηματισμού μεταβατικής τεχνοκρατικής κυβέρνησης υπό τον κ. Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Κοταρέλι αναμενόταν να παρουσιάσει την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του στον κ. Ματαρέλα χθες Τρίτη, όμως δεν το έπραξε, ενώ σήμερα το πρωί Τετάρτη είχε νέα, «ανεπίσημη» συνάντηση με τον πρόεδρο δίχως να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Ο κ. Κοταρέλι είναι ένα από τα ονόματα που φημολογείται ότι θα μπορούσαν να «παίξουν» για την θέση του ΥΠΟΙΚ ώστε να λυγίσουν οι ανησυχίες του κ. Ματαρέλα.

Ρόλο στην κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει και ο προηγούμενος εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο ακαδημαϊκός Τζιουζέπε Κόντε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Έφτιαξαν fake βίντεο πορνό με τη Μελόνι – Στη Δικαιοσύνη η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Απειλές Χούτι κατά της Ιταλίας: «Αν ξανά αποτρέψουν επίθεσή μας, τα πλοία της θα κινδυνεύσουν»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέει τα καλύτερα για την Ιταλία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr