Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτικό θρίλερ στην Ισπανία: Ξεκίνησε η συζήτηση για την «αποκαθήλωση» Ραχόι

Πολιτικό θρίλερ στην Ισπανία: Ξεκίνησε η συζήτηση για την «αποκαθήλωση» Ραχόι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Μαριάνο Ραχόι,

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ισπανία η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε την Παρασκευή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος στη δίκη για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του PSOE και υποψήφιος διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι στην πρωθυπουργία, θα ανέβει στο βήμα του κοινοβουλίου το μεσημέρι για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στην περίπτωση που καταφέρει να πάρει την θέση του σημερινού πρωθυπουργού της Ισπανίας.

«Από την στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Γκιουρτέλ, δεν υπάρχουν πλέον υποθέσεις, αλλά βεβαιότητες. Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Γκιουρτέλ», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.

«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Κι ενώ οι πολιτικοί αναλυτές έδιναν στις αρχές της εβδομάδας πολύ λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, το κλίμα μοιάζει να αλλάζει στην Μαδρίτη, με την εφημερίδα El Mundo να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».

Εκτός του δικού του κόμματος που διαθέτει 84 έδρες στην ισπανική βουλή, ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει ότι μέχρι 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των Καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ισπανικού Τύπου.

Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.

Οπως και στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, η τύχη του Ραχόι θα εξαρτηθεί και πάλι από την απόφαση του Εθνικιστικού Βασκικού Κόμματος (PNV, 5 βουλευτές), που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του, αλλά είναι πιθανόν να δώσει τις ψήφους του στο PSOE με το οποίο συγκυβερνά στην Χώρα των Βάσκων.

Το κόμμα των Ciudadanos (32 βουλευτές) έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, διότι επιδιώκει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεδομένων των αυξημένων ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

Εάν η πρόταση μομφής περάσει, ο Ραχόι θα καθαιρεθεί αυτομάτως και ο Σάντσεθ θα αναλάβει, επίσης αυτομάτως, την πρωθυπουργία.

Εάν ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος απέρριψε χθες την ιδέα της παραίτησης, επιβιώσει της πρότασης μομφής, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολιτικά αποδυναμωμένος, σύμφωνα με αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Ισπανία: Απολύθηκε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε ότι η βασίλισσα είχε ερωτική σχέση με τον πρώην κουνιάδο της

Ισπανία: Επέστρεψαν σε πολλές περιοχές οι μάσκες – Σαρώνει ο κορωνοϊός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr