Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λούλα υποψήφιος ξανά για Πρόεδρος στη Βραζιλία μέσα από τη φυλακή

Ο Λούλα υποψήφιος ξανά για Πρόεδρος στη Βραζιλία μέσα από τη φυλακή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βραζιλία, Εκλογές,

Το Κόμμα Εργαζομένων (PT) στη Βραζιλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε επίσημα στην εκλογική επιτροπή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), την υποψηφιότητα του φυλακισμένου ιστορικού του ηγέτη, Λούλα ντα Σίλβα, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

«Είναι επίσημο. Ο Λούλα είναι ο υποψήφιος του PT για την προεδρία της Δημοκρατίας», ανέφερε το κόμμα στον ιστότοπό του.

Η πρόεδρος του PT Γκλέισι Χόφμαν κατέθεσε τα έγγραφα για την υποβολή της υποψηφιότητας του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα μερικές ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

Τη Χόφμαν συνόδευσαν η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ και 10.000 υποστηρικτές του κόμματος.

Οι υποστηρικτές του PT έκαναν πορεία ως τα γραφεία της εκλογικής επιτροπής για να απαιτήσουν να επιτραπεί στον φυλακισμένο πρώην αρχηγό του κράτους να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Συνολικά, τουλάχιστον 13 υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο 72χρονος Λούλα, που προηγείται μακράν του δεύτερου στις δημοσκοπήσεις, αναμενόταν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους ως την Τετάρτη.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν – εάν χρειαστεί, όπως προβλέπεται – σε δύο γύρους, την 7η και την 28η Οκτωβρίου.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Ήρθαμε να καταθέσουμε την υποψηφιότητα του συντρόφου Λούλα αψηφώντας όλους εκείνους που ήθελαν να μη συμβεί αυτό», είπε η Χόφμαν στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του PT μπροστά στα γραφεία του TSE, στην καρδιά της βραζιλιάνικης πρωτεύουσας.

Ο Λούλα, που είχε κερδίσει δύο θητείες (2003-10) στο ανώτατο κρατικό αξίωμα, είναι ακόμη το φαβορί στις δημοσκοπήσεις παρότι άρχισε να εκτίει τον Απρίλιο ποινή κάθειρξης 12 και πλέον ετών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο πολιτικός δηλώνει θύμα ενός πολιτικού διωγμού που είχε σκοπό να εμποδιστεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία στην προεδρία και να «περιθωριοποιηθούν μόνιμα οι προοδευτικές δυνάμεις στη Βραζιλία», όπως τόνισε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times την Τρίτη.

Το TSE αναμένεται να κρίνει άκυρη την υποψηφιότητα του Λούλα, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει σε πρόσωπα με ποινικό μητρώο να συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές.

Αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του ως την 17η Σεπτεμβρίου. Αν πράγματι το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, το PT ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Λούλα με τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία, τον Φερνάντου Αντάτζι, πρώην δήμαρχο στην πόλη Σάου Πάουλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr