Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Σκληρή μάχη» θα δώσουν στις εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία – Ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί

«Σκληρή μάχη» θα δώσουν στις εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία – Ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Εκλογές, Σουηδία,

Καμία πολιτική δύναμη δεν έχει επικρατήσει στην πολιτική σκηνή μίας χώρας όσο το κεντροαριστερό κόμμα στη Σουηδία.

Καθώς μπαίνουν όμως στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι για τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες είναι τέλος εποχής.

Το κόμμα που κυριάρχησε επί έναν αιώνα (πλην της περιόδου 2006 – 2014 που ήταν αντιπολίτευση) δίνει μία από τις δυσκολότερες μάχες του: να αντικρούσει τη σκληρή ρητορική της Ακροδεξιάς για την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση, καθησυχάζοντας τους πολίτες και μένοντας πάντα πιστό στις παραδοσιακές αξίες του.

Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες από την άλλη πλευρά σημειώνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ποσοστά ρεκόρ.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων τους θέλει να αγγίζουν το 20% και να απέχουν περίπου τέσσερις μονάδες από τους Σοσιαλδημοκράτες και δύο μονάδες από το κεντροδεξιό Κόμμα Μετριοπαθών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία, σχολιάζουν οι «Financial Times», έχουν πληγεί κυρίως από τις αλλαγές στην Ευρώπη.

Η αυξανόμενη ευημερία μειώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ψηφοφόρων για τα εργασιακά δικαιώματα.

Η Κεντροαριστερά, συνάμα, δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις νέες ανησυχίες των πολιτών, όπως η παγκοσμιοποίηση και η μετανάστευση.

Η βρετανική εφημερίδα δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Τρολχάταν. Η άλλοτε πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας της Saab, στη δυτική Σουηδία, ψήφιζε παραδοσιακά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η χρεοκοπία της εταιρείας ήταν βαρύ πλήγμα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους, αλλά και για το κόμμα που απώλεσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βάσης του.

Σήμερα, η πόλη των 49.000 κατοίκων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα αυτοκίνητά της, πλην όμως πολύ διαφορετικό.

Τον Αύγουστο, μία συμμορία νεαρών πυρπόλησε δεκάδες αυτοκίνητα στο Κρόνογκαρντεν, ένα προάστιο με μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό. Παρόμοια περιστατικά αποτελούν πλέον σχετικά σύνηθες φαινόμενο στη Σουηδία.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κάνουν καλή δουλειά. Δουλεύω πέντε μέρες την εβδομάδα και κάποιοι μένουν στο σπίτι τους κάνοντας απολύτως τίποτα. Οι Σοσιαδημοκράτες υποστηρίζουν μία νωχελική καθημερινότητα και ο κόσμος το έχει βαρεθεί αυτό», υποστηρίζουν οι πολίτες που σκέφτονται σοβαρά να ψηφίσουν για πρώτη φορά την Κεντροδεξιά.

Μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ότι δαπανά περισσότερα χρήματα για τους μετανάστες απ’ ό,τι για τους ηλικιωμένους.

«Νοιάζονται περισσότερο για ανθρώπους που ήρθαν στη Σουηδία τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, παρά για τους ανθρώπους που έχτισαν το σύστημα», υποστηρίζουν.

Η νυν κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών θεωρείται η πιο αδύναμη εδώ και πολλές δεκαετίες. Αν έχει ακόμη μία πιθανότητα να παραμείνει στην εξουσία την οφείλει κυρίως στα επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά των κεντροδεξιών Μετριοπαθών, τα χαμηλότερα από το 2014.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Τραμπ: Μάζεψε 50 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, σε μια δεξίωση

Άρειος Πάγος: Ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Κασιδιάρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr