Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΗΕ προς Μιανμάρ: Αφήστε ελεύθερους τους δημοσιογράφους του Reuters

ΟΗΕ προς Μιανμάρ: Αφήστε ελεύθερους τους δημοσιογράφους του Reuters
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Tην άμεση αποφυλάκιση δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου Reuters ζητεί από τις αρχές της Μιανμάρ ο ΟΗΕ, εκφράζοντας απογοήτευση για την ετυμηγορία δικαστηρίου που τους καταδίκασε σε επτά χρόνια κάθειρξη, ενώ ο διευθυντής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Στίβεν Τζ. Άντλερ έκανε λόγο για «μια θλιβερή ημέρα για τη Μιανμάρ, τους δημοσιογράφους του και τον Τύπο σε όλο τον κόσμο».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε σήμερα τις αρχές της Μιανμάρ να προχωρήσουν στην αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων οι οποίοι καταδικάστηκαν για παράβαση του νόμου περί «κρατικών μυστικών» κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξήγαγαν για μια σφαγή μειονοτικών μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τον στρατό, εκφράζοντας απογοήτευση για την ετυμηγορία.

«Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν με συνέπεια εδώ και καιρό να αποφυλακιστούν οι δημοσιογράφοι του Reuters και προτρέπουν τις αρχές να σεβαστούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης», επισήμανε ο Κνουτ Όστμπι, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας Σκοτ Μαρσέλ δήλωσε ότι η δικαστική ετυμηγορία είναι «βαθιά ανησυχητική. Θλίβομαι για τον Ουά Λόουν και τον Κέι Σου Όου και τις οικογένειές τους, αλλά και για τη Μιανμάρ».

Επίσης ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μιανμάρ Νταν Τσαγκ εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή του» για την ετυμηγορία.

«Μιλώντας εξ ονόματος της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι για αυτή την ετυμηγορία», δήλωσε.

Ως σοβαρή υπαναχώρηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, έκρινε την απόφαση του δικαστηρίου της Μιανμάρ ο διευθυντής του Reuters Στίβεν Τζ. Άντλερ.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη Μιανμάρ, τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς, τον Ουά Λόουν και τον Κέι Σου Όου, και τον Τύπο σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε. «Αυτοί οι δύο αξιοθαύμαστοι ρεπόρτερ έχουν ήδη περάσει εννιά μήνες στη φυλακή, με πρόσχημα ψευδείς κατηγορίες σχεδιασμένες για να φιμώσουν τη δουλειά τους και να κατατρομοκρατήσουν τον Τύπο», συνέχισε.

«Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, και παρά τα ατράνταχτα στοιχεία για την παγίδευσή τους από την αστυνομία, η σημερινή απόφαση τους καταδικάζει να συνεχίσουν να στερούνται την ελευθερία τους και αφήνει ατιμώρητη την ανάρμοστη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας», τόνισε ο Άντλερ προαναγγέλλοντας προσφυγή σε διεθνή φόρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέθανε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Μπαβέλλας σε ηλικία 89 ετών

Reuters: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr