Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο φυλακισμένος Λούλα αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές της Βραζιλίας

Ο φυλακισμένος Λούλα αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές της Βραζιλίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βραζιλία, Εκλογές,

Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα παραδεχθεί την Τρίτη την ήττα του στη νομική μάχη να είναι υποψήφιος για τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου και θα επιτρέψει στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του νυν υποψήφιου αντιπροέδρου, Φερνάντο Χαντάντ, για την προεδρία, σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο Λούλα είχε ελπίσει πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα έκανε δεκτή την προσφυγή του να υπάρξει περισσότερος χρόνος προκειμένου να δοθεί η υποψηφιότητα στον Χαντάντ, μετά την απόφαση του ανώτατου εκλογικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα να απαγορεύσει την υποψηφιότητά του λόγω της καταδίκης του για διαφθορά και να ορίσει προθεσμία δέκα ημερών προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Δύο πηγές με γνώση της απόφασης του Λούλα δήλωσαν πως ο Χαντάντ θα γίνει ο επίσημος υποψήφιος με μια ανακοίνωση έξω από το αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην πόλη Κουριτίμπα (νότια) όπου βρίσκεται φυλακισμένος από τον Απρίλιο ο αριστερός ηγέτης εκτίοντας ποινή 12 ετών κάθειρξης για παθητική δωροδοκία.

Παρά τις προσφυγές που εκκρεμούν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Λούλα αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη στον Χαντάτ στην προθεσμία που όρισε το δικαστήριο και να μην διατρέξει τον κίνδυνο να ακυρωθούν οι ψήφοι υπέρ του κόμματός του από το εκλογικό δικαστήριο.

Η επιστολή του Λούλα με την οποία ανοίγει τον δρόμο για την υποψηφιότητα του Χαντάντ θα αναγνωστεί στους υποστηρικτές του που έχουν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο της αστυνομίας επί πέντε μήνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του, την οποία θεωρούν συνωμοσία ώστε να μην επιστρέψει στην εξουσία, δήλωσε κομματικός αξιωματούχος.

Ο Λούλα και ο Χαντάντ συσκέφθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (χθες) στο κελί του στη φυλακή και άρχισαν να συντάσσουν την επιστολή, είπε.

Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν έχουν λάβει άδεια για να μιλήσουν δημόσια για τα σχέδια του Λούλα.

Ο Λούλα ήταν πρόεδρος από το 2003 έως το 2010 και παραμένει μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Βραζιλίας. Όμως δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα λόγω της νομοθεσίας στη Βραζιλία που απαγορεύει την υποψηφιότητα σε όσους έχουν καταδικαστεί και η καταδίκη τους έχει επικυρωθεί από εφετείο.

Η στρατηγική του Λούλα ήταν να κρατήσει ζωντανή την υποψηφιότητά του όσο περισσότερο ήταν δυνατό και στη συνέχεια να μεταβιβάσει την υποστήριξή του στον Χαντάντ, ο οποίος είναι ελάχιστα γνωστός σε πολλά μέρη της Βραζιλίας.

Δημοσκόπηση που διενήργησε τη Δευτέρα η Datafolia έδειξε πως αυτή η μεταβίβαση έχει αρχίσει. Αν και παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά, η υποστήριξη στον Χαντάντ αυξήθηκε από 4 σε 9%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 13 υποψηφίων για την προεδρία.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ένας ακροδεξιός πολιτικός που πολιτεύεται με μια πλατφόρμα υπέρ της τήρησης του νόμου και της τάξης και κατά της διαφθοράς, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 24% όμως βρίσκεται στην εντατική λόγω σχεδόν μοιραίων τραυμάτων από επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr