Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ζιμπάμπουε βάζει «φρένο» στις δημόσιες συγκεντρώσεις λόγω χολέρας

Η Ζιμπάμπουε βάζει «φρένο» στις δημόσιες συγκεντρώσεις λόγω χολέρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφρική, Ζιμπάμπουε, Χολέρα,

Τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαράρε, απαγόρευσε την Τετάρτη η αστυνομία της Ζιμπάμπουε, εξαιτίας της επιδημίας χολέρας και τυφοειδούς πυρετού που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 21 ανθρώπους στη χώρα.

Η επιδημία, που ξέσπασε στη συνοικία Γκλεν Βιού, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε άλλες περιοχές της Χαράρε, αναγκάζοντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

«Υπό το φως της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία δεν θα δίνει πλέον άδεια για να γίνει οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση στη Χαράρε», ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της, Τσάριτι Τσαράμπα.

«Η αστυνομία της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν αυτή την απαγόρευση και να συνεργαστούν προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της χολέρας», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση αναγγέλθηκε ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κίνημα για μια Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), προγραμμάτιζε να κάνει το Σάββατο μια μεγάλη συγκέντρωση για τη συμβολική «ορκωμοσία» του ηγέτη του, Νέλσον Τσαμίσα, τον οποίο θεωρεί τον «νόμιμο» πρόεδρο της αφρικανικής χώρας.

Ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών της 30ής Ιουλίου, αλλά ο Τσαμίσα, ο βασικός αντίπαλός του, αμφισβήτησε την επικράτησή του και κατήγγειλε μαζική νοθεία.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό για την εξέλιξη της επιδημίας, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από τις υγειονομικές αρχές, 21 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ έχουν καταγραφεί 3.067 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μνανγκάγκουα μέσω Twitter. «Προτρέπω όλους τους κατοίκους των πληγεισών συνοικιών να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή ως προς την ατομική τους υγιεινή και να ακολουθούν τις συμβουλές των αρχών», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης επισκέφθηκε την Τετάρτη ιατρικό κέντρο της πρωτεύουσας όπου νοσηλεύονται ασθενείς και απηύθυνε έκκληση να χορηγηθεί διεθνής βοήθεια.

«Δεν πρόκειται πλέον για μια επείγουσα κατάσταση, αυτή είναι μια εθνική καταστροφή», δήλωσε ο Τσαμίσα σε δημοσιογράφους.

Οι επιδημίες χολέρας και τυφοειδούς πυρετού είναι συχνές στη Ζιμπάμπουε, όπου τα συστήματα απολύμανσης του νερού και τα δίκτυα ύδρευσης βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

Το 2008, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι πέθαναν και 40.000 μολύνθηκαν σε επιδημία χολέρας στη χώρα.

Η επιδημία είχε ξεσπάσει τότε εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης που ανάγκασε πολλά δημόσια νοσοκομεία να κλείσουν λόγω έλλειψης φαρμάκων και προσωπικού, μεγάλο μέρος του οποίου προτίμησε να φύγει στο εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καυτές αέριες μάζες από την Αφρική θα φτάσουν στην Ελλάδα από την Κυριακή

Η «φούσκα» του Πατριαρχείου Μόσχας και το αφρικανικό «Βατερλό»

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ και Αφρική

Ο Πριγκόζιν στην έρημο ψάχνει μισθοφόρους για να κάνει τη Ρωσία μεγάλη στην Αφρική

Γιατί Νίγηρας κι όλο το Σαχέλ έχουν σημασία για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr