Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στη Γερμανία και αποκάλεσε όσους τον επικρίνουν «ρατσιστές»

Ο Ερντογάν εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στη Γερμανία και αποκάλεσε όσους τον επικρίνουν «ρατσιστές»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο τζαμί της Γερμανίας, στην Κολονία, ολοκλήρωσε το Σάββατο την επίσκεψή του στη χώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία χαρακτήρισε επιτυχή, καθώς οι συνομιλίες του, τόσο με τον πρόεδρο όσο και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έγιναν, όπως είπε, σε κλίμα εμπιστοσύνης και ήταν αποδοτικές, παρά τις δυσκολίες. Ότι τσακώθηκε με τον Γερμανό πρόεδρο στο γεύμα που του παρατέθηκε, προφανώς αποτελεί και αυτό μέρος της νέας του επιτυχίας.

«Βλέπουμε το μέλλον των αδελφών μας εδώ, αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε κοινή δράση εναντίον του ρατσισμού», είπε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής διεθνούς ποδοσφαιριστή της Γερμανίας, Μεσούτ Έζιλ, ο οποίος είχε δεχθεί έντονη κριτική από τη γερμανική κοινή γνώμη όταν φωτογραφήθηκε με τον Ερντογάν στο Λονδίνο.

Δηλαδή, ο Ερντογάν αποκαλεί «ρατσισμό» όσους επικρίνουν τον ίδιο και τους οπαδούς του.

Ο Έζιλ, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας και την κακή εμφάνιση της ομάδας, δήλωσε ότι αποχωρεί από το ομοσπονδιακό συγκρότημα, διαμαρτυρόμενος ότι «όταν κερδίζουμε είμαι Γερμανός, αλλά όταν χάνουμε είμαι ξένος».

«Τώρα επειδή έβγαλα μια φωτογραφία με τον Μεσούτ μας και τον Ιλκάν μας (ενν. τον Ιλκάι Γκιουντογκάν, διεθνή ποδοσφαιριστή της Γερμανίας ο οποίος είχε επίσης φωτογραφηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο), αυτοί υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό.

»Αυτόν τον αποκλεισμό εγώ, ως πρόεδρός τους, δεν μπορώ να τον δεχτώ. Αυτό ήταν ρατσισμός», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε πάντως τους Γερμανούς πολιτικούς και την κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξή τους στην ανέγερση του τζαμιού, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από διάφορους κύκλους.

«Μίλησαν οι καρδιές. Μουσουλμάνοι και μη μουσουλμάνοι πρέπει να συμβιώνουν ειρηνικά», δήλωσε και τόνισε ότι «το τέμενος, πηγή υπερηφάνειας για τους μουσουλμάνους της Γερμανίας, ανήκει σε όλους, δεν υπάρχει εδώ κανένας περιορισμός και καμία διάκριση» – ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους μη μουσουλμάνους, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στους «εχθρούς της Τουρκίας, τους τρομοκράτες που επιτίθενται εναντίον μας με τεθωρακισμένα και με F-16», ενώ επανέλαβε την κατηγορία ότι οι τρομοκράτες, εννοώντας τους Κούρδους πατριώτες και τους «γκιουλενιστές» φυγάδες, κυκλοφορούν ελεύθερα στην Γερμανία. «Δεν μπορεί οι δολοφόνοι να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη», τόνισε.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει θέμα: Ποιοι είναι οι τρομοκράτες που διαθέτουν τανκς και F-16 και επιτίθενται στους Τούρκους; Εννοεί τους γκιουλενιστές, στους οποίους χρεώνει την απόπειρα πραξικοπήματος, ή κάτι άλλο ο παραληρηματικός;

Στην τελετή των εγκαινίων του τεμένους Ditib παρευρέθησαν τελικά 500 άτομα με προσωπικές προσκλήσεις, ενώ μόλις το βράδυ της Παρασκευής ακυρώθηκε η συγκέντρωση των οπαδών του Ερντογάν έξω από το τζαμί, για λόγους ασφαλείας.

Ακόμη και χωρίς την ανοιχτή συγκέντρωση πάντως, τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την ολιγόωρη παραμονή του στην Κολονία δεν έχουν προηγούμενο για την πόλη.

Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί είχαν αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου ασφαλείας, τόσο για την μετακίνηση της τουρκικής αντιπροσωπείας όσο και για την διαδήλωση διαμαρτυρίας που είχε προγραμματιστεί την ίδια ώρα.

Στην εκδήλωση δεν παρέστησαν Γερμανοί πολιτικοί, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο και είχε μαζί του συνάντηση μίας ώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr