Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία επιμένει στον αγωγό Nord Stream II παρά την εναντίωση των ΗΠΑ

Η Γερμανία επιμένει στον αγωγό Nord Stream II παρά την εναντίωση των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πρόθεση της να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέχρι το 2035, έκανε γνωστή η Μόσχα, την ώρα που, εντός της Ε.Ε. με την στήριξη της Ουάσιγκτον, βρίσκεται σε εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο, ένας «πόλεμος» υπέρ ή κατά του αγωγού Nord Stream ΙΙ, ο οποίος αναμένεται να τροφοδοτήσει αρχικά τη Γερμανία και στη συνέχεια την ευρωπαϊκή αγορά με επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, περνώντας κάτω από τη Βαλτική.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΒΝΑ, η ζήτηση σε φυσικό αέριο, όπως καταγράφεται τόσο σε παγκόσμιο, όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, γεγονός που ενισχύει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο, σε ένα κλίμα πόλωσης όπως διαμορφώνεται εντός της Ε.Ε. εξαιτίας άλλων παραγόντων, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα τη στήριξή του, στο έργο ολοκλήρωσης του δεύτερου σκέλους τού αγωγού Nord Stream, παραβλέποντας τις έντονες αντιδράσεις των χωρών, κυρίως, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί τον πολυσυζητημένο αγωγό Nord Stream ΙΙ ως «ένα χρήσιμο έργο», δεδομένου ότι, η ζήτηση σε φυσικό αέριο εντός της Γερμανίας αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία τα αμέσως επόμενα χρόνια, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φιετζ.

«Αγοράζουμε φυσικό αέριο από πολλές διαφορετικές χώρες, από τη Ρωσία, από τη μία πλευρά, ταυτόχρονα, όμως, από τη Βρετανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, και οι ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο αυξάνονται, οπότε, ο αγωγός Nord Stream ΙΙ είναι, από εμπορικής πλευράς, ένα έργο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προσοχή».

Η ίδια επιβεβαίωσε, στο μεταξύ, προηγούμενη δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι το ζήτημα και ο τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία θα παρακαμφθεί, όταν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream ΙΙ, θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή.

Η Ουκρανία, επεσήμανε, δεν θα πρέπει να χάσει την ιδιότητα της ως χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom, Άλεξεϊ Μίλερ, και τη δήλωσή του, την Κυριακή, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, έχει εξασφαλιστεί, σε ποσοστό 70%, η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση τού αγωγού Nord Stream ΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom, η οποία διαχειρίζεται το έργο, έχει αναλάβει κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση τού εν λόγω αγωγού, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει συνολικά 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσό που αντιστοιχεί σε 9,5 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο απαιτούμενο πόσο επιμερίζονται οι εταιρείες Uniper και Wintershall (Γερμανία), Royal Dutch Shell (Βρετανία-Ολλανδία), Engie (Γαλλία) και OMV (Αυστρία).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τον αγωγό Nord Stream II «απειλή» για την ασφάλεια της Ευρώπης και η κατασκευή του αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης να καλυφθούν στο μέλλον από το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, των κοιτασμάτων νοτιοδυτικά της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr