Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο Τόκιο ο Χριστοδουλίδης – Τι συζήτησε με τον Ιάπωνα ΥΠ.ΕΞ.

Στο Τόκιο ο Χριστοδουλίδης – Τι συζήτησε με τον Ιάπωνα ΥΠ.ΕΞ.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Κυπριακό, οι διμερείς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τάρο Κόνο, στο Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την Ιαπωνία για τη στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «οι σχέσεις Κύπρου-Ιαπωνίας χαρακτηρίζονται από σημαντική δυναμική, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω στο εγγύς μέλλον». Αυτή η δυναμική στις σχέσεις μας αποδεικνύεται, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, από το άνοιγμα πρεσβείας της Ιαπωνίας στη Λευκωσία, μετά από 56 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και η Κύπρος ανταποδίδει με το άνοιγμα πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Τόκυο.

«Αυτές οι εξελίξεις μαρτυρούν την κοινή μας δέσμευση για ενδυνάμωση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων κατά τρόπο απτό», τόνισε. Ανέφερε ότι συζητούνται οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, της ενέργειας και των επενδύσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «Κύπρος και Ιαπωνία, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση έχουν πολλά κοινά και συμμερίζονται τις ίδιες αξίες».

Είναι για αυτό τον λόγο που ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου είναι, είπε, και η ενίσχυση των σχέσεων της με την Ιαπωνία.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η υπάρχουσα συνεργασία, με στόχο την εδραίωση και θεσμοθέτησή της κατά τρόπο που θα αποφέρει τεράστια οφέλη και για τις δύο χώρες».

«Η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη, ιδιαίτερα μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας για Στρατηγική Συνεργασία και για Οικονομική Συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας» επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επίσης, δήλωσε ότι η Κύπρος «ως κράτος μέλος της ΕΕ προσδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή την εταιρική σχέση και υποστηρίζει σθεναρά την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Ιαπωνίας».

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ιαπωνία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Κύπρο, ως έναν εταίρο με τον οποίο συμμεριζόμαστε κοινές αξίες, όπως είναι το κράτος δικαίου και η δημοκρατία.

Η Κύπρος κατέχει μια πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση τόσο γεωγραφικά όσο και ως κράτος μέλος της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι Ιαπωνία και Κύπρος ως νησιωτικά κράτη συνεργάζονται για την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, ως δύο κράτη, που λειτουργούν προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην παγκόσμια κοινότητα.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας επεσήμανε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, για την υποδοχή και την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια εκκένωσης Ιαπώνων πολιτών από περιοχές κρίσεων δια μέσου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος προς την Ιαπωνία στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Ο Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ) δια την Ελλάδα σύναψε σχέσεις φιλίας με τον Σκωτικό Τύπο δια την Κύπρο

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης πρόεδρος της Ακαδημίας Κύπρου

Κύπρος: Ο Ταμασού Ησαΐας ασυνθηκολόγητος απέναντι στη δεισιδαιμονία – Καλεί τα θύματα της αγυρτείας να την καταγγείλουν

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος φοιτητής από την Κύπρο, μέσα στο διαμέρισμα του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr