Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε χωριό στη Λιβύη – Τουλάχιστον 5 νεκροί και 10 απαχθέντες

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε χωριό στη Λιβύη – Τουλάχιστον 5 νεκροί και 10 απαχθέντες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και άλλοι δέκα απήχθησαν στην αλ Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη, στη διάρκεια επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως γνωστοποίησαν τοπικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικές πηγές.

Η περιοχή της αλ Τζούφρα ελέγχεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος διοικεί τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό.

Η επίθεση έγινε στο χωριό αλ Φουκάχα, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης.

Σε ανακοίνωσή του την οποία εντόπισε το SITE, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε ότι πήρε τον έλεγχο του χωριού για αρκετές ώρες, ενώ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας εναντίον ανδρών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε ότι κατέλαβε με έφοδο ένα αστυνομικό τμήμα και σπίτια αναζητώντας «αποστάτες» που ανήκουν στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας και κατασκόπων τους, και «αιχμαλώτισε έναν μεγάλο αριθμό» των προσώπων που «καταζητούσε».

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι, έκανε λόγο για πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους τρεις πολίτες, έναν στρατιωτικό τραυματία και «δέκα αγνοούμενους, πιθανόν απαχθέντες».

Νωρίτερα ο Αμπντελατίφ Τζαλάλα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου στην Αλ Τζούφρα, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τρεις νεαροί πολίτες κι ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην επίθεση, που διαπράχθηκε τα ξημερώματα.

Ο Μισμάρι διευκρίνισε ότι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έσπευσαν στην περιοχή μετά την επίθεση, αλλά οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν τραπεί σε φυγή προς νότο και σκότωσαν έναν πέμπτο άνδρα και τραυμάτισαν άλλον έναν σε ένα φυλάκιο.

Μια άλλη πηγή, ο Ισμαήλ αλ Σερίφ, βουλευτής από την Αλ Τζούφρα, έκανε λόγο για πέντε πολίτες που αποκεφαλίστηκαν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που εξαπέλυσαν την επίθεση χρησιμοποιώντας 25 οχήματα.

Κατά τον ίδιο, οι τζιχαντιστές πυρπόλησαν το κτήριο της αστυνομίας και άλλα δημόσια κτήρια στο χωριό αλ Φουκάχα.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) «καταδίκασε σθεναρά» την αιματηρή επίθεση, κάνοντας λόγο για τέσσερις νεκρούς πολίτες, «δύο εκ των οποίων εκτελέστηκαν δημόσια» και προσθέτοντας πως τουλάχιστον εννέα απήχθησαν.

Σύμφωνα με τους Τζαλάλα και Σερίφ, η επίθεση διαπράχθηκε σε αντίποινα για τη σύλληψη, στα μέσα του Οκτωβρίου, φερόμενων ως μελών του ισλαμικού Κράτους στο χωριό.

Η περιοχή γίνεται συχνά πεδίο επιθέσεων που αποδίδονται στους τζιχαντιστές. Η πιο πρόσφατη επίθεση για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος, τον Αύγουστο του 2017, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους εννιά στελέχη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr