Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ και Σι δηλώνουν «ευτυχείς» για τη συνομιλία τους – Τι είπαν στο τηλέφωνο

Τραμπ και Σι δηλώνουν «ευτυχείς» για τη συνομιλία τους – Τι είπαν στο τηλέφωνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ακανθώδες θέμα των διμερών εμπορικών σχέσεων, αλλά και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

«Είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική συζήτηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Μιλήσαμε για πολλά θέματα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο εμπόριο.

»Οι συζητήσεις για αυτό πηγαίνουν καλά και προγραμματίζονται συναντήσεις στη διάρκεια της G20 στην Αργεντινή. Είχαμε επίσης μια πολύ καλή συζήτηση για τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι δήλωσε ότι είναι «πολύ ευτυχής» που μπόρεσε να συζητήσει εκ νέου με τον Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ότι θεωρεί «υψηλής σπουδαιότητας τις καλές σχέσεις με τον πρόεδρο» των ΗΠΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στη σύνοδο της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Τραμπ θέλει να κλειστεί «μια συμφωνία» με τον Σι για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, πιθανόν ακόμη και στην Αργεντινή και έδωσε εντολή σε στελέχη της κυβέρνησής του να αρχίσουν να καταρτίζουν τους όρους αυτής της ενδεχόμενης διευθέτησης.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε έναν ανελέητο εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς εκατέρωθεν εδώ και μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέτεινε τη διμερή διένεξη, προχωρώντας σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Πεκίνου.

Σε ομιλία του στις αρχές Οκτωβρίου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατηγόρησε την Κίνα για κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών, διπλωματικό και στρατιωτικό επεκτατισμό, μαζικές επιθέσεις στις ατομικές ελευθερίες και στις θρησκευτικές μειονότητες, ακόμη και για ανάμιξη στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα με σκοπό να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Σι επισήμανε ότι η διμερής διένεξη έχει «πλήξει» βιομηχανίες και στις δύο χώρες, όπως και το παγκόσμιο εμπόριο και προσθεσε πως «η Κίνα δεν θέλει να το βλέπει να συμβαίνει αυτό».

«Οι ομάδες των δύο χωρών που είναι αρμόδιες για την οικονομία πρέπει να εντείνουν τις επαφές τους, να διαβουλευθούν για ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος και να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για μια αμοιβαία αποδεκτή επίλυση των σινοαμερικανικών οικονομικών και εμπορικών προβλημάτων», υπογράμμισε ο Σι.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας «να καθησυχάσουν τις ανησυχίες η μία της άλλης και να σημειώνουν πρόοδο προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η κυβέρνησή του θα «συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr