Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς μπορούν οι ενδιάμεσες εκλογές να «φρενάρουν» τα σχέδια του Τραμπ

Πώς μπορούν οι ενδιάμεσες εκλογές να «φρενάρουν» τα σχέδια του Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ώρα της κρίσης έφθασε. Δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, στις 8 Νοεμβρίου του 2016, οι Αμερικανοί επιστρέφουν στις κάλπες για να τον κρίνουν για το πρώτο μισό της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Μολονότι το όνομά του δεν υπάρχει σε κανένα ψηφοδέλτιο, για την πλειονότητα των Αμερικανών αυτές οι ενδιάμεσες εκλογές συνιστούν ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανατρεπτικής πολιτικής του.

Οι ενδιάμεσες αυτές εκλογές αφορούν ωστόσο πολλά άλλα πράγματα, σχολιάζει ο Νταν Μπαλζ στην «Washington Post»: από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο είναι προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, έως τη μετανάστευση και την οικονομία που φαίνεται να απασχολούν περισσότερο τους Ρεπουμπλικανούς.

Πάνω από όλα όμως, αυτό που διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές – και γι’ αυτό τις καθιστά διαφορετικές από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση στο πρόσφατο παρελθόν – είναι η εικόνα των ΗΠΑ σήμερα και αν οι Αμερικανοί θέλουν να συνεχίσουν να βλέπουν αυτήν την εικόνα στο μέλλον.

Χωρίς αμφιβολία, η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε σημαντικά στο να αυξηθεί η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές και από τα δύο στρατόπεδα.

Πρακτικά, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν ποιο κόμμα επιθυμούν να έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμοι για απώλειες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ελπίζουν ωστόσο ότι θα διατηρήσουν το προβάδισμα στη Γερουσία, αν μη τι άλλο στις πολιτείες όπου ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι δημοφιλής.

Σχεδόν στο σύνολό τους, οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν τις 23 έδρες που χρειάζονται για να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ίσως 15 έδρες επιπλέον.

Εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις δύο έδρες που χρειάζονται και για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τον έλεγχό τους και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον Τραμπ να συνεχίσει την ανατρεπτική πολιτική ατζέντα του.

Εάν πάλι, οι Δημοκρατικοί αρπάξουν τον έλεγχο έστω και του ενός σώματος, αυτομάτως αποκτούν δύναμη για να φρενάρουν τα σχέδια του Τραμπ.

Οι πιο δαπανηρές εκλογές στην Ιστορία των ΗΠΑ

Ενδεικτικά της βαρύτητας που έχει δοθεί σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι τα ποσά που δαπανήθηκαν γι’ αυτήν.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018 είναι οι πιο δαπανηρές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκέντρωσαν περίπου 649 εκατ. δολάρια από δωρεές, ποσόν τουλάχιστον διπλάσιο από τα 312 εκατ. δολάρια τα οποία συγκέντρωσαν οι Ρεπουμπλικανοί.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να πετύχουν το λεγόμενο «ενδιάμεσο κύμα», μία σαρωτική νίκη η οποία θα τους επιτρέψει να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη στις ΗΠΑ.

Η συμμετοχή μέχρι στιγμής είναι όντως εντυπωσιακή. Ο αυτοσκοπός των Ρεπουμπλικανών να στηρίξουν τον πρόεδρό τους που στα μάτια τους βάλλεται από παντού και συνάμα η αποφασιστικότητα των Δημοκρατικών να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους οδήγησε ήδη 36 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις κάλπες.

Κατά την ίδια πρώιμη ψηφοφορία το 2014 είχαν ψηφίσει 27,2 εκατομμύρια Αμερικανοί, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

«Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη εκλογή. Αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια, είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας υβριδικής ενδιάμεσης – προεδρικής εκλογής», από την άποψη της συμμετοχής των ψηφοφόρων, δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ στο «Politico.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραδείγματα του παρελθόντος δεν αφήνουν περιθώρια για βέβαιες προβλέψεις.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο της παραπλάνησης από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ενδεχόμενα στηρίχτηκαν στα δεδομένα της συμμετοχής προηγούμενων ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων, ώστε να διατυπώσουν μία τελική εκτίμηση αναφορικά με το ποιο μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr