Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις λίστες τρομοκρατών της Αιγύπτου 164 μέλη της Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια

Στις λίστες τρομοκρατών της Αιγύπτου 164 μέλη της Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αιγυπτιακές Αρχές συμπεριέλαβαν αρκετούς ηγέτες της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια μαζί με 164 μέλη της στις λίστες τρομοκρατών του αιγυπτιακού κράτους.

Το Ποινικό Δικαστήριο του Καΐρου, με επικεφαλής τον δικαστή Μοχάμεντ Φαχμί, διέταξε να συμπεριληφθούν 164 μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης, που το όνομά της μεταφρασμένο σημαίνει «Η Ισλαμική Ομάδα» στη λίστα τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων των Μοχάμεντ Σόουκι Αλ Ισλαμπουλί -αδελφού του Χαλίντ Αλ Ισλαμπουλί, του δολοφόνου του Αιγυπτίου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ- όπως και των Ταρίκ Αλ Ζομόρ και Άσεμ Άμπντελ Ματζίντ.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η απόφαση πάρθηκε μετά την αποκάλυψη προσπαθειών των ηγετών της οργάνωσης να αναβιώσουν τις τρομοκρατικές τους δράσεις, υποκίνηση στάσης κατά του κράτους, στρατολόγησης μαχητών από τις υποβαθμισμένες επαρχίες της Άνω Αιγύπτου (νότιας Αιγύπτου) και για σχέσεις με ξένες παρατάξεις.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία, όποιος εντάσσεται σε λίστα τρομοκρατών του παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, απαγορεύεται να ταξιδέψει εκτός της χώρας και δεν προσλαμβάνεται σε δημόσιες υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος Σαντάτ

Ο Ανουάρ Σαντάτ (25 Δεκεμβρίου 1918 – 6 Οκτωβρίου 1981) ήταν ο τρίτος πρόεδρος της Αιγύπτου, από τις 15 Οκτωβρίου 1970 μέχρι τη δολοφονία του από φονταμενταλιστές συνωμότες αξιωματικούς στις 6 Οκτωβρίου 1981.

Υπήρξε κύριο μέλος της Ομάδας Ελεύθερων Αξιωματικών του Νάσερ, η οποία ανέτρεψε τη βασιλική δυναστεία του Μουχάμαντ Άλι κατά την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952, καθώς και δεξί χέρι του Νάσερ στο διάστημα της προεδρίας του, τον οποίο και διαδέχτηκε το 1970.

Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια

Πρόκειται για αιγυπτιακή σουνιτική ισλαμική οργάνωση. Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οργάνωση ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 από φοιτητές με στόχο να ανατρέψει την αιγυπτιακή κυβέρνηση και να την αντικαταστήσει με ισλαμικό κράτος.

Από το 1992 έως το 1998 η εν λόγω οργάνωση πέρασε στην ένοπλη δράση και διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο ενάντια στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, με θύματα 796 στρατιώτες και αστυνομικούς, μέλη της οργάνωσης, πολίτες και δεκάδες τουρίστες.

Η οργάνωση υποστηριζόταν από το σιιτικό Ιράν, από το Σουδάν και από την Αλ Κάιντα. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίχτηκε στην καταπολέμηση της από τις ΗΠΑ.

Το 2003 η φυλακισμένη ηγεσία της οργάνωσης αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα και την αιματοχυσία. Αποτέλεσμα πολλοί να αποφυλακιστούν και στην οργάνωση επιτράπηκε να έχει ημινόμιμες ειρηνικές δραστηριότητες.

Μετά την πολιτική ανατροπή του 2011 στην Αίγυπτο, η οργάνωση κατέβηκε στις εκλογές ως κόμμα με την ονομασία Κόμμα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (θυμίζει το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του Ερντογάν) και κέρδισε 13 έδρες στις εκλογές του 2011-2012 στην κάτω Βουλή της Αιγύπτου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr