Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πλωτό γεωτρύπανο της ΕxxonMobil βρίσκεται ήδη εκεί που θα γίνει η γεώτρηση στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, διαβεβαιώνοντας πως ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά. Παράλληλα, προέβη σε έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε την Επιτροπή Εμπορίου της Κυπριακής Βουλής, σχετικά με το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας καθώς και για τα σχέδια του υπουργείου για μεταφορά κονδυλίων σε προγράμματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, στις γεωτρήσεις στο «τεμάχιο 10», δεύτερον στις επικείμενες και προγραμματιζόμενες γεωτρήσεις που αφορούν και το «τεμάχιο 7», τρίτον στις εξελίξεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη» και τέταρτον στις διαδικασίες που άρχισαν πρόσφατα για τις υποδομές έλευσης Φυσικού Αερίου και για την έλευση του Φυσικού Αερίου.

«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, όπως γίνεται συχνά, ανταλλάξαμε απόψεις και έχουμε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όποτε έχουμε σημαντικές εξελίξεις, την Επιτροπή, μέσα στα πλαίσια διαφάνειας, γιατί η συνεργασία με την Επιτροπή εδώ και καιρό είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα των υποδομών, ο κ. Λακκοτρύπης είπε έχει εξαγγελθεί ο διαγωνισμός για τις υποδομές ο οποίος είναι χρηματοδοτημένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 100 εκ. ευρώ περίπου, μέσα από το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη. Πρόσθεσε πως αυτό είναι το πρώτο στάδιο για την έλευση του Φυσικού Αερίου στην Κύπρου ενώ θα ακολουθήσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια και την έλευση του Φυσικού Αερίου.

Μιλώντας για το «τεμάχιο 10», ο υπουργός τόνισε πως δύο είναι τα θέματα που θέλει να θίξει για τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις που θα αρχίσουν πολύ σύντομα.

Πρώτον, αφορά το γεγονός ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη στον χώρο που θα αρχίσει η πρώτη γεώτρηση. Το δεύτερον, αφορά την έκκληση, αν όχι να σταματήσει εντελώς, να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν, η παραφιλολογία και η καθημερινή ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως και στις προηγούμενες γεωτρήσεις, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως έχει σχεδιαστεί, υλοποιείται, θα προχωρήσει και θα συνεχιστεί χωρίς τυμπανοκρουσίες. «Το σημαντικό για εμάς είναι να προχωρήσει και η γεώτρηση απρόσκοπτα, εννοώντας τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, και ευελπιστούμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», είπε.

«Για αυτό», συνέχισε, «και εγώ με τη σειρά μου όπως και ο συνάδελφος Υπουργός Εξωτερικών σας παρακαλούμε λίγη εγκράτεια σε ό,τι αφορά το τι λέμε καθημερινά. Έχει αρχίσει πολύ καλά, στο χρόνο της, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά γιατί είναι σημαντική γεώτρηση σε ότι αφορά τον γενικότερο μας σχεδιασμό», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Κύπρου υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κύπριος Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr