Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πυρετός» στην ΕΕ για το Γιβραλτάρ – To δύσκολο κουβάρι ανάμεσα σε Βρετανία και Ισπανία

«Πυρετός» στην ΕΕ για το Γιβραλτάρ – To δύσκολο κουβάρι ανάμεσα σε Βρετανία και Ισπανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για τις τελευταίες λεπτομέρειες, καθώς και για τις απαιτήσεις – της τελευταίας στιγμής – της Ισπανίας σχετικά με το Γιβραλτάρ συναντώνται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει επανειλλημένως τις τελευταίες ημέρες εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο έχουν καταλήξει η βρετανική κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες και το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί την Κυριακή.

Η ισπανική κυβέρνηση ζητεί μετ’ επιτάσεως από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο τη διασφάλιση ορισμένων εγγυήσεων, ως προς τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Γιβραλτάρ και Μαδρίτης. Ειδεμή απειλεί με βέτο στη συμφωνία.

Κανένα κράτος-μέλος δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο μονομερώς. Σε κάθε περίπτωση, στόχος των Βρυξελλών είναι να υπάρξει μία συμφωνία με την καθολική έγκριση της Ε.Ε.

Αντικείμενο των συζητήσεων είναι τόσο η νομικά δεσμευτική συμφωνία απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, στις 29 Μαρτίου του 2019, όσο και η συνοδευτική Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Το κείμενο των 26 σελίδων της Πολιτικής Διακήρυξης, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «καθορίζει τις παραμέτρους μιας φιλόδοξης, ευρείας, εμπεριστατωμένης και ευέλικτης σύμπραξης» στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι «είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πολλοί Βρετανοί βουλευτές ωστόσο ασκούν δριμεία κριτική για το συγκεκριμένο κείμενο επιμένοντας ότι βρίθει ασαφειών.

Δεδομένης της γενικής δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει εντός βρετανικών συνόρων τα σχέδια συμφωνίας για το Brexit, η Ε.Ε. εξακολουθεί να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, ακόμη και της άτακτης εξόδου της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εύτακτο τρόπο, αλλά το Βερολίνο έχει επίσης κάνει προετοιμασίες για το ενδεχόμενο το διαζύγιο να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί καμία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην «Passauer Neue Presse».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Αμερικανοί και Βρετανοί κατέρριψαν περισσότερα από 100 ιρανικά ντρόουν

Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr