Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Καναδάς ελευθερώνει υπό όρους την κόρη του ιδρυτή της Huawei – Η «τσουχτερή» εγγύηση

Ο Καναδάς ελευθερώνει υπό όρους την κόρη του ιδρυτή της Huawei – Η «τσουχτερή» εγγύηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ελεύθερη υπό όρους και με την καταβολή καταβολή χρηματικής εγγύησης θα αφεθεί – σύμφωνα με την απόφαση καναδικού δικαστηρίου, η Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομική διευθύντρια της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας Huawei, 10 ημέρες μετά τη σύλληψή της στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μενγκ, η οποία είναι επίσης κόρη του ιδρυτή της Huawei, ότι παραπλάνησε πολλές πολυεθνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά συναλλαγές που συνδέονταν με το Ιράν και εξέθεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά στον κίνδυνο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στην ακροαματική διαδικασία στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας ο δικαστής ανέφερε ότι η Μενγκ μπορεί να αποφυλακιστεί μετά την καταβολή εγγύησης 10 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (7,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ).

Με την ανακοίνωση της απόφασης, η Μενγκ, που παρέμενε υπό κράτηση από την 1η Δεκεμβρίου, δάκρυσε και αγκάλιασε τους συνηγόρους της.

Η 46χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών θα πρέπει να φοράει ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού στον αστράγαλο και να παραμένει στο σπίτι τις καθημερινά από τις 23.00 ως τις 06.00.

Πέντε φίλοι της συμφώνησαν να προσημειωθούν τα σπίτια τους και να καταβάλουν χρηματικά ποσά ως εγγύηση ότι δεν θα αποπειραθεί να διαφύγει.

Εάν η δικαιοσύνη του Καναδά αποφανθεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος της, το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα κληθεί ακολούθως να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα έκδοσής της στις ΗΠΑ.

Αν αυτό συμβεί, η Μενγκ ίσως προσαχθεί σε δίκη για συνωμοσία με σκοπό τη δόλια απόσπαση χρημάτων από χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης 30 ετών ανά κατηγορία.

Η σύλληψη της Μενγκ αναζωπύρωσε την ένταση στις σχέσεις της Κίνας με τις HΠΑ και τον Καναδά, εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και των αμερικανικών καταγγελιών περί κινεζικής κατασκοπείας.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ενδέχεται να παρέμβει στην υπόθεση της Μενγκ, εάν κρίνει πως αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την εθνική τους ασφάλεια ή εάν συμβάλει να κλειστεί μια συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο.

Το Πεκίνο είχε απειλήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν ο Καναδάς δεν αποφυλάκιζε τη Μενγκ αμέσως.

Σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς για την Κίνα εξαιτίας της υπόθεσης.

Η καναδική διπλωματία μελετά την πιθανότητα να εκδώσει μια παρόμοια προειδοποίηση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

Νωρίτερα την Τρίτη, έγινε γνωστό ότι τέθηκε υπό κράτηση ένας Καναδός πολίτης στην Κίνα, που – κατά συγκλίνουσες πηγές – είναι πρώην διπλωμάτης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Κάμαλα Χάρις: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr