Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρέμει η καρδούλα του Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ αλλά στον λαό του το παίζει «λιοντάρι»

Τρέμει η καρδούλα του Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ αλλά στον λαό του το παίζει «λιοντάρι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αποφασισμένος να «ξεφορτωθεί» την κουρδική σοσιαλιστική πολιτοφυλακή συμμάχους των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία εάν ο Αμερικανός «ανάδοχός» της δεν την αναγκάσει να αποσυρθεί, δήλωσε για ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι έχει προειδοποιηθεί ότι επίθεση κατά των Κούρδων θα θεωρηθεί επίθεση κατά των ΗΠΑ.

Η νέα απειλή του Ερντογάν διατυπώνεται τρεις ημέρες μετά μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν με «πιο αποτελεσματικό» τρόπο στη βόρεια Συρία, ωστόσο, τα μηνύματα που έστειλαν στη συνέχεια οι Αμερικανοί στους Τούρκους ήταν «μην τολμήσετε».

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία έγινε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη από τον Ερντογάν ότι «τις ερχόμενες ημέρες» θα εξαπολύσει νέα επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία και ότι θα θέσει στο στόχαστρο τις θέσεις τους που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη.

Ωστόσο, μέσα στο σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί διαμήνυσαν στους ισλαμιστές μισθοφόρους της Τουρκίας πως εάν περάσουν ανατολικά του Ευφράτη μαζί με τον τουρκικό στρατό για να επιτεθούν στους Κούρδους, θα θεωρηθεί επίθεση κατά των ΗΠΑ και όλων των συμμάχων του Διεθνούς Συνασπισμού.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) -κυρίως συνιστώσα των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- απέναντι στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως η Άγκυρα θεωρεί πως η πολιτοφυλακή αυτή είναι «τρομοκρατική» και συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που πραγματοποιεί αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

«Μίλησα στον Τραμπ. Οι τρομοκράτες πρέπει να φύγουν από ανατολικά του Ευφράτη. Αν δεν φύγουν, θα τους ξεφορτωθουμε εμείς», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην κεντρική πόλη Κόνια (Ικόνιο).

Οι YPG «είναι μια πηγή ανησυχίας για εμάς με τον τρομοκρατικό διάδρομό τους», πρόσθεσε.

Ως «τρομοκρατικό διάδρομο» εννοεί τα εδάφη του συριακού Κουρδιστάν και του ιρακινού Κουρδιστάν, κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.

Φάνηκε ωστόσο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Δεδομένου ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα», είπε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως η τουρκική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει «οποιαδήποτε στιγμή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr