Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επί ποδός ο Μακρόν για να καταφέρει να «καταλαγιάσει» τις αντιδράσεις στη Γαλλία

Επί ποδός ο Μακρόν για να καταφέρει να «καταλαγιάσει» τις αντιδράσεις στη Γαλλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το περασμένο Σάββατο στη Γαλλία ήταν εμφανώς πιο «ήσυχο», και στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως δεν φαίνεται να εφησυχάζει.

Ένας μεγάλος όγκος του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» πίστεψε στις υποσχέσεις του και επέλεξε να μη συμμετάσχει στην «πέμπτη πράξη». Τα αιτήματα ωστόσο παραμένουν, όπως και η λαϊκή δυσαρέσκεια, γεγονός που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση στη θητεία του, αλλά και τα χειρότερα ποσοστά, ο Γάλλος πρόεδρος προωθεί με ταχείς ρυθμούς αφενός τα οικονομικά μέτρα και αφετέρου τη «μεγάλη εθνική διαβούλευση» για τα οποία δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Απόψε Τρίτη, ο Μακρόν συναντάται με μέλη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι κανόνες της εθνικής δημόσιας συζήτησης, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου. Στόχος, αύριο, να παρουσιαστεί το πλάνο στο υπουργικό συμβούλιο.

Η συζήτηση αυτή, η οποία θα στηριχτεί κυρίως στους δημάρχους με τη λογική ότι βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες, θα κινηθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες: οικολογική μετάβαση, φορολογία, κρατική οργάνωση, δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» από την πλευρά τους αντιτείνουν την πρόταση του δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία των πολιτών ή του λαϊκού δημοψηφίσματος.

Ο Φιλίπ δεν το έχει αποκλείσει, αλλά έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί «υπό οποιουσδήποτε όρους».

Παράλληλα, ο Μακρόν προωθεί τα οικονομικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται καθαρή αύξηση 100 ευρώ για τους μισθωτούς που βρίσκονται κοντά στον κατώτατο μισθό, απαλλαγή των υπερωριακών αμοιβών από την φορολογία, εξαίρεση των συνταξιούχων που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ από την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, αποτιμώνται από την πρωθυπουργία σε 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος του φόρου στα καύσιμα.

Βάσει του σχεδίου αυτού, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν ως σχέδιο νόμου την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, προτού περάσουν την Πέμπτη από την Εθνοσυνέλευση και την Παρασκευή από την Γερουσία με στόχο να μπορέσουν να εφαρμοστούν την 1η Ιανουαρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος ξέρει ότι δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε μία μέρα. Μία νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό των France Inter, L’ Express και La Presse και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι ο τελευταίος μήνας στοίχισε πέντε μονάδες στη δημοτικότητά του (27%) αφήνοντας μοναδική κερδισμένη την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία κέρδισε έξι μονάδες (29%).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Δημοσκόπηση ΜARC: Ανακτά τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ – Τρεις μονάδες έχασε το ΠΑΣΟΚ σε 50 ημέρες

Ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση: Το 61% των Γάλλων θεωρεί τον Πούτιν απειλή για την ασφάλεια της χώρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr